Blog posts

#1 dag te gast in Rijks

#1 dag te gast in Rijks

Actueel

De eind juni als ‘s werelds ‘beste chef’ uitgeroepen Mauro Colagreco van restaurant Mirazur***, kookt dit najaar samen met chef Joris Bijdendijkvan Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum. Het evenement Rijks x Mirazur zal slechts één dag plaatsvinden. Mauro Colagreco sluit daarmee de gastchef reeks af. De datum wordt via het Instagram-account @rijksrestaurant bekend gemaakt.

Laatste gastchef

Rijks opende vijf jaar geleden zijn deuren. Sindsdien nodigt Joris Bijdendijk met regelmaat internationaal gerenommeerde gastchefs uit. Mauro Colagreco is de dertigste chef die bij hem komt koken. Dit event zal tevens het laatste zijn in deze vorm. Na het vijfjarig jubileum in november slaat het restaurant een nieuwe weg in met het organiseren van evenementen.

nr. 1 + 3*+1*

 Mirazur werd in de 2019-editie van de Michelingids bekroond met een derde ster en op 25 juni 2019 werd het restaurant pardoes verkozen tot de nummer 1 op The World’s 50Best restaurantlijst (hoe leuk ook voor Mauro, wij blijven het onzin vinden dat er een nummer 1 verkozen moet worden). De Italiaans-Argentijnse Colagreco is zowel patron als chef van Mirazur gelegen in Menton aan de Côte d’Azur. Voor hij zijn restaurant in 2006 opende, werkte Colagreco met grootheden als Bernard Loiseau(inderdaad, de man die een jachtgewer tegen zijn hoofd zette uit vrees zijn derde ster te verliezen), Alain Passard(inderdaad, de driesterrenchef die bewees dat je ook met weinig tot geen vlees een restaurant kunt runnen) en Alain Ducasse(inderdaad, die van al die restaurants).

Rijks x Mirazur

Colagreco en Bijdendijk kookten eerder samen tijdens het benefietevenementIsabelo feeding hungry mindsvan Margot Janse. Dit najaar slaan de chefs voor slechts één dag de handen ineen om samen een vier-handenmenu te creëren, dat wordt geserveerd tijdens zowel lunch als diner.

Vijf jaar gastchefs

Het restaurant van het Rijksmuseum ontving de afgelopen vijf jaar meerdere gastchefs waaronder onze  Margot Janse(toen nog bij Le Quartier Françaisin Franschhoek, Zuid-Afrika), Jacques Pourcel(Joris’ oude werkgever uit Le Jardin des Sensin Montpellier, Frankrijk), André Chiang(Andréin Singapore en RAWin Taiwan), Tim Raue(Tim Raue, Berlijn),Yotam Ottolenghi(Nopi, Londen), Nick Bril(The Jane, Antwerpen), Virgilio Martínez(Central, Lima), Fergus Henderson(St. John, Londen), Eelke Plasmeijer(Locavore, Bali), Dan Hunter(Brae, Australië), Kamilla Seidler(Gustu, Bolivia), Sang Hoon Degeimbre(L’air de temps, België), Micha Tsumura(Maido, Peru), Fredrik Berselius(Aska, New York), Matt Abergel(Yardbird, Hong Kong), Josean Alija(Nerua, Bilbao), Nicolás López(Villanos en Bermudas, Bogotá), onze Richard Ekkebus(Amber, Hong Kong) en Jorge Vallejo(Quintonil, Mexico City).

(Bron: persbericht Rijksmuseum)

About the author