Blog posts

50 toprestaurants … zonder rangorde!

50 toprestaurants … zonder rangorde!

Actueel

Lijstjesminnende culi’s werden vandaag weer bediend door het Britse Restaurant Magazine toen in Melbourne (Australië) bekend gemaakt werd wat de nieuwe internationale rangorde is voor het komende jaar. Voor de lezer aan het lijstje toekomt, toch maar even mijn persoonlijke mening gegeven: enerzijds is het de grootste bullshit-lijst ooit want de jury laat zich verleiden een rangorde te presenteren terwijl je bij élk van deze vijftig toprestaurants geweldig eet. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken, en alleen zeer ervaren proevers kunnen hierover oordelen. Daarnaast is er veelgehoorde kritiek dat er maar een heel klein groepje mensen is dat de actuele stand van zaken in al deze vijftig restaurants met elkaar kan vergelijken (als het al mogelijk is om vijftig restaurants verdeeld over heel de wereld in een jaar te bezoeken en ze dan ook nog eens met elkaar te kunnen vergelijken).  Het is haarkloverij en gefrunnik op de millimeter. Maar koks laten zich graag fêteren want dat is goed voor de omzet. En hun ego. Toegegeven, zonder dit soort feestelijke evenementen zou het ook maar een saaie bedoening zijn, de restaurantwereld. Daar staat weer tegenover dat sommige chefs zich als divo gaan gedragen. Dat is jammer en dom. Maar de meesten blijven met beide benen op de grond en aimabel, zo is mijn bescheiden ervaring.

De winnaars

Eleven Madison Park (van patron cuisinier Daniel Humm en zijn chef de cuisine Dmitri Magi) staat nu bovenaan. Leuk voor de Amerikanen, want het is lang geleden dat een niet-Europees land de lijst aanvoerde. Il divo Massimo Bottura moet zich op zijn lip gebeten hebben want hij is van het ereschavot geduwd naar de tweede plaats en op drie staat het fameuze El Celler de Can Roca in Catalonië van de aimabele chef Joan Roca. Vaut le voyage, zoals Michelin zegt en dat geldt voor alle vijftig. Hieronder het lijstje. En vergeet die cijfertjes dus.

  1. Eleven Madison Park, New York (USA) – BEST RESTAURANT IN NORTH AMERICA and BEST RESTAURANT IN THE WORLD
  2. Osteria Francescana, Modena (Italy) – BEST RESTAURANT IN EUROPE
  3. El Celler de Can Roca, Girona (Spain)
  4. Mirazur, Menton (France)
  5. Central, Lima (Peru) – BEST RESTAURANT IN SOUTH AMERICA
  6. Asador Etxebarri, Atxondo (Spain)
  7. Gaggan, Bangkok (Thailand) – BEST RESTAURANT IN ASIA
  8. Maido, Lima (Peru)
  9. Mugaritz, San Sebastian (Spain)
  10. Steirereck, Vienna (Austria)
  11. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA) – HIGHEST CLIMBER AWARD
  12. Arpège, Paris (France)
  13. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris (France)
  14. Restaurant André, Singapore (Singapore)
  15. Piazza Duomo, Alba (Italy)
  16. D.O.M., Sao Paulo (Brazil)
  17. Le Bernardin, New York (USA)
  18. Narisawa, Tokyo (Japan)
  19. Geranium, Copenhagen (Denmark)
  20. Pujol, Mexico City (Mexico)
  21. Alinea, Chicago (USA)
  22. Quintonil, Mexico City (Mexico)
  23. White Rabbit, Moscow (Russia)
  24. Amber, Hong Kong (Hong Kong)
  25. Tickets, Barcelona (Spain)
  26. The Clove Club, London (UK)
  27. The Ledbury, London (UK)
  28. Nahm, Bangkok (Thailand)
  29. Le Calandre, Rubano (Italy)
  30. Arzak, San Sebastian (Spain)
  31. Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Paris (France) – HIGHEST NEW ENTRY
  32. Attica, Melbourne (Australia) – BEST RESTAURANT IN AUSTRALASIA
  33. Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
  34. De Librije, Zwolle (Netherlands)
  35. Septime, Paris (France) – STUSTAINABLE RESTAURANT AWARD
  36. Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)
  37. Saison, San Francisco (USA)
  38. Azurmendi, Larrabetzu (Spain)
  39. Relae, Copenhagen (Denmark)
  40. Cosme, New York (USA)
  41. Ultraviolet, Shanghai (China)
  42. Boragò, Santiago (Chile)
  43. Reale, Castel di Sangro (Italy)
  44. Brae, Birregurra (Australia)
  45. Den, Tokyo (Japan)
  46. L’Astrance, Paris (France)
  47. Vendôme, Bergisch Gladbach (Germany)
  48. Restaurant Tim Raue, Berlin (Germany)
  49. Tegui, Buenos Aires (Argentina)
  50. Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)

Meer informatie op de website van 50Bes (klik op afbeelding).

About the author