Blog posts

Eten uit de ruif van kasteel Amerongen

Eten uit de ruif van kasteel Amerongen

Actueel, Nieuwe restaurants

Half februari 2017 opende restaurant Bentinck in Amerongen; een eigentijds en betaalbaar restaurant waar op hoog niveau gekookt wordt en waar groenten uit de kasteeltuin een belangrijke rol spelen. Bentinck heeft de sfeer en inrichting van een mondaine brasserie en is gevestigd in de voormalige stallen van de historische buitenplaats Amerongen.

Monumentale stal
Bentinck is vernoemd naar de laatste adellijke bewoner van kasteel Amerongen, Godard graaf van Aldenburg Bentinck die in 1940 overleed. Het restaurant bevindt zich in de voormalige paardenstallen aan het voorplein van kasteel Amerongen. Het monumentale pand heeft een van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van het land en kreeg de sfeer en inrichting van een grootstedelijk restaurant met behoud van de historische elementen.

 

Betaalbaar
Eigenaar Peter-Paul Swijnenburg is een ondernemer met voornamelijk ervaring in de catering en exploitatie van evenementenlocaties. Hij zegt: “Bentinck staat voor een gezonde leefstijl en is een betaalbaar restaurant waar op hoog niveau gekookt wordt met aandacht voor pure, eerlijke (streek)producten en smaken. Chefs Simon Verkerk en Tommy Janssen en hun team koken met dagverse hoogwaardige ingrediënten. Daarbij spelen groente, fruit en kruiden die worden geoogst in de eigen moestuin een belangrijke rol. Bentinck onderscheidt zich daarnaast door de chefs table, bijzondere bordpresentaties en kleine tafelbereidingen.”

Chefs table

Warme materialen
Dat het hoge en imposante pand een van de meest authentieke bewaarde stalinrichtingen van Nederland heeft, maakte de inbouw van het restaurant uitdagend. Swijnenburg: “Overal zijn verhoogde vloeren aangebracht voor leidingwerk en voor extra comfort is vloerverwarming aangelegd. Voor de aankleding is gebruik gemaakt van warme materialen als leer, sisalkleden en een houten vloer met doorkijkjes naar de oude stenen vloer. Kunstenares Claudy Jongstra maakte speciaal voor de ruimte een wandtapijt, een echte eyecatcher.”


“Daarnaast zijn we trots op de chefs table op de vide die direct uitzicht biedt op de keuken. Deze ‘skybox’ is aan de keukenzijde voorzien van een glazen wand van plafond tot vloer en is afsluitbaar, waardoor deze ook als private-dining-ruimte kan worden gebruikt.”

Brigade met sterrenervaring
De brigade van Bentinck heeft veel ervaring opgedaan bij sterren- en toprestaurants. “We zijn blij dat we toppers als Tommy Janssen en Simon Verkerk als chefs konden aantrekken”, zegt Swijnenburg. “Tommy was souschef bij De Burgemeester (*) in Linschoten en werkte eerder bij La Rive in Amsterdam (toen het nog een ster had, red.). Simon Verkerk werkte onder meer bij restaurants in Azië en Zuid-Afrika en restaurant Brass in Utrecht. Ook aan de voorkant staan we sterk: het bedieningsteam wordt aangestuurd door Arnoud Pot, afkomstig van De Nederlanden (*) en Paul Sonnega van De Salentein in Nijkerk.”

Restaurant Bentinck is van woensdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur geopend voor lunch, afternoon tea, borrel en diner. Bentinck beschikt over een terras met een indrukwekkend uitzicht op kasteel Amerongen en verschillende ruimten voor private dining.

(Bron: persbericht Astrids Taste)

 

About the author