Blog posts

Grootspraak 2019 voor de beste wijnrestaurants

Grootspraak 2019 voor de beste wijnrestaurants

Actueel

In de laatste maanden van het jaar verschijnen traditiegetrouw de belangrijkste restaurantgidsen van Nederland, maar daar fietst nog een klein broertje tussendoor met de brutale naam Grootspraak. Deze gids wordt gemaakt door de hoofdredacteur van PerswijnRonald de Groot. De gids richt zich op restaurants in het hogere segment van de gastronomie die het onderwerp wijn serieus nemen (eigenlijk een logische combinatie) en daarom nemen ze ook wijnbars mee.

Verrassing: O&O
Uiteraard komt er uit hun koker ook een restaurant van het jaar en een wijnrestaurant van het jaar. Het leuke is dat Grootspraak nogal eens verrast. Zo ook nu: wijnrestaurant van het jaar werd O&O uit Sint Willebrord; een oriëntaals restaurant dat zijn vineuze zaken meer dan goed op orde heeft want. Maitre-sommelier Monica Tsang zorgde voor een indicatie van smaak en karakter plus een algemene beschrijving van de wijn. Grootspraak: ‘uitstekende beschrijvingen, goede open glazen, mooie en ook betaalbare wijnen. (…) Bij elke wijn staat of deze biologisch is en of hij tot de favorieten van het restaurant behoort. Overal staan de druiven en de gebruikte percentages.’ Duidelijk een collectie en kaart waarin veel werk is gaan zitten.

Restaurant van het jaar (ze kunnen het niet laten) is Restaurant 212 van het ex-Bord’Eau-trio Richard van Oostenbrugge, zijn levenspartner Daphne Oudshoorn en Thomas Groot. De lezer krijgt de waarschuwing mee: je moet even niet op de prijs letten, maar dat doe je niet op deze unieke plek. Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Topconcept aan de Amstel en met recht even het spotlicht op dit bijzondere restaurant zonder tafels, maar met uitsluitend een lange bar tegenover de open keuken waar culinaire topacrobatiek bedreven wordt.

Wijnbar van het jaar is Wijn bij Stijn in Den Bosch.

Grootspraak biedt een aantal handige overzichten per provincie en bijvoorbeeld een lijstje met lievelingsadressen. Uitgebreide omschrijvingen worden gegeven op alfabetische volgorde per plaats in Nederland en achterin de gids op alfabetisch op volgorde van restaurantnaam. Aanbevelenswaardige gids vanwege de professionals in de redactie.
De gids kost € 12,50 en is hier te bestellen.

PJB

About the author