Blog posts

Halve eeuw Alliance Gastronomique

Halve eeuw Alliance Gastronomique

Actueel

De Alliance Gastronomique bestaat vandaag vijftig jaar. De club heeft 37 aangesloten restaurants in Nederland en België en is het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband in Europa. Het jubileumjaar werd vandaag (9 maart 2017) afgetrapt bij De Bokkedoorns in Overveen, met onder meer de lancering van de jubileumgids Smaakhelden.

De Alliance Gastronomique werd op 9 maart 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs waaronder beroemde restaurateurs als Pieter Smits, Fons Stevens, Jaap Klosse, Ernst Hastrich en bijvoorbeeld Cas Spijkers (hoewel zijn restaurant bij aanvang niet aangesloten was). Exact vijftig jaar later bestaat de vereniging uit 37 leden in Nederland en België. Twee van hen, De Zwaan in Etten-Leur en Hostellerie De Hamert in Wellerlooi, zijn sinds de start aangesloten. Beide inmiddels met de tweede generatie aan het roer.

Feestelijke aftrap
Het jubileumjaar ging op donderdag 9 maart van start bij De Bokkedoorns in Overveen. De feestelijke aftrap is bijgewoond door (oud-)leden, (oud-)bestuursleden en andere prominenten die een belangrijke bijdrage leverden aan de culinaire identiteit van Nederland. Komend jaar staan tal van festiviteiten op het programma.

Lancering jubileumgids
Onderdeel van de bijeenkomst was de lancering van Smaakhelden. In deze ‘insiders guide’ laat Alliance Gastronomique haar wereld van vroeger, nu en de toekomst zien. “Daarnaast is het een ode aan onze bijzondere en hardwerkende restaurateurs, gastheren en -vrouwen, witte en zwarte brigades en chefs”, aldus voorzitter Marc van Gulick. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Chris Hoornaert, de ambassadeur van België in Nederland.

Impliciet opleidingsinstituut
Alliance Gastronomique heeft zich de afgelopen vijftig jaar bewezen als opleidingsinstituut. Van Gulick: “Onze leden hebben vele duizenden jonge mensen opgeleid voor heel gastronomisch Nederland en ook in het buitenland zie je in absolute topbedrijven chefs en maîtres die hun succesvolle carrières zijn begonnen bij een van onze leden. Het is ook erg mooi om te zien dat bijna 75 procent van de huidige medewerkers van onze leden binnen onze eigen club het vak heeft geleerd.”

De komende jaren blijft dit speerpunt. “Door middel van het interne programma het Alliance-college krijgt talent de mogelijkheid om binnen de vereniging te worden opgeleid.”

Kijk voor een overzicht van de leden en het jubileumprogramma op de website: www.alliance.nl.

(Bron: persbericht Alliance Gastronomique)

Marc van Gulick met rechts ambassadeur Hoornaert

 

About the author