Blog posts

Jacob Jan Boerma bepaalt culinaire koers mooiste landgoedhotel van Nederland

Jacob Jan Boerma bepaalt culinaire koers mooiste landgoedhotel van Nederland

Actueel

Jacob Jan Boerma, de vierde in Nederland met drie sterren van Michelin, is vanaf 1 september 2017 verantwoordelijk voor de culinaire invulling van landgoedhotel Parc Broekhuizen en bijbehorend restaurant Voltaire. De komst van Boerma luidt een nieuwe periode in voor het recent totaal gerenoveerde  historisch landgoed. De meeste Nederlanders zullen het onbewust kennen als opnamelocatie voor de serie Heel Holland Bakt. Parc Broekhuizen ligt daar majesteitelijk te midden van de natuurpracht van nationaal park Utrechtse Heuvelrug bij Leersum. Met het menu dat chef Boerma voor Voltaire maakte, onderstreept hij zijn bekende signatuur uit zijn driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Zijn keuken kenmerkt zich door frisse tonen, het altijd aanwezige zuurtje en specerijen, waarbij seizoensproducten (uiteraard) de boventoon voeren. Zijn gerechten zijn elegant en licht en de kaart wordt gekenmerkt door veel aandacht voor groente, schaal- en schelpdieren. Toch geeft Boerma Voltaire een geheel eigen identiteit mee door gerechten te presenteren met veelal Aziatische invloeden en te koken met lokale ingrediënten uit de eigen moestuin van Parc Broekhuizen.

Zinnenprikkelend
“Parc Broekhuizen is voor mij een echte droomlocatie”, zegt Jacob Jan Boerma, “Het landgoed is een unieke plek waar alles bij elkaar komt: een bijzondere historie, een prachtige omgeving en een intieme sfeer binnen. Mijn doel is om gasten mee te nemen in een zinnenprikkelende ervaring, waar al dit moois samensmelt met wat wij in het restaurant te bieden hebben.”

Hoge lat
Met het aantrekken van Boerma wordt ingezet op een verdere professionalisering op gastronomisch gebied. Met de komst van Boerma krijgt de hoog ingezette culinaire koers (eerder korte tijd uitgezet door Marco Westmaas) definitief gestalte. Boerma zal in Leersum primair verantwoordelijk worden voor restaurant Voltaire. Daarnaast zal hij een adviserende rol vervullen als het gaat om de totaal beleving en de gastronomische invulling van evenementen. Boerma geeft leiding aan een team van jonge en zeer ambitieuze talenten: Voltaire’s chef Robert Poel (eerder werkzaam bij De Leest) en executive chef Thomas Diepersloot.

Meest imposante locatie van het land
Het hoeft geen betoog, maar Parc Broekhuizen is een van de meest imposant locaties van het land met statige gebouwen, waar verleden en heden samenkomen. Het landgoed is al honderden jaren oud, maar de inrichting is modern, met respect voor de historie.
Landgoed Broekhuizen in Leersum bestaat naast het hoofdgebouw (met restaurant Voltaire, vergaderruimtes, trouwzalen en veertien hotelsuites) uit een koetshuis (voor evenementen tot 300 personen) waar zich ook nog acht hotelkamers bevinden en een oranjerie. De voormalige boerderij doet dienst als open-vuur restaurant Yard waar gerechten zuiver met houtskool worden bereid (nog in ontwikkeling voor definitieve opening in 2018). Het interieur is sfeervol gestyled door interieurarchitect Judith van Mourik.

Pieter J. Bogaers (bron: persbericht Parc Broekhuizen)

About the author