Blog posts

Nata Lisboa voor de Rivierenbuurt

Nata Lisboa voor de Rivierenbuurt

Actueel, Bezocht

Zo lang als ik aan de Amstelkade woon ken ik op de hoek van de Scheldestraat restaurant Kushi-tei of Tokyo, een Japans grilrestaurant met stoere Japanse jongelui waar je lekker at, maar je kleren mochten meteen de wasmachine in vanwege de slechte luchtafzuiging. Daarom kwam ik er nooit meer. Daarom ging het dicht, denk ik.

Bibiene en José Cruz voor hun nieuwe uitdaging

Een stukje Portugal in Nieuw-Zuid
Maarrr … nu is daar, vanaf vandaag voor het publiek geopend, Nata Lisboa, een Portugees concept dat al neergezet werd in Spanje, België, Groot-Brittannië en Oostenrijk. De franchise is de eerste in Nederland en wordt gerund door het koppel José en Bibiene Cruz, hij geboortige Portugees, zij met Portugese ouders en ze vinden het beiden maar wat leuk om ons de beroemde ‘pastel de nata’ te laten proeven.

Pastel de nata: onweerstaanbaar

Guilty pleasure
De reizende Britse kok Rick Stein deed laatst Lissabon aan (op de BBC of de BRT of beide) en was daar helemaal lyrisch over deze Portugese patisserie gemaakt van krokant bladerdeeg en een vulling van alleen maar slechte, maar wel heerlijke zaken: room (nata in het Portugees), eidooiers en suiker; zeg maar een rijke custard en … inmiddels een guilty pleasure.

Van stijfsel naar patisserie
Er is een heel verhaal over de herkomst. Wel grappig: monniken uit de wijk Santa Maria de Belém in Lissabon begonnen ermee omdat ze heel veel eidooiers over hadden na het maken van stijfsel voor het stijven van kleding (met name van stijve nonnen) waar grote hoeveelheden eiwit in verwerkt werden. Dus legden zij zich ook toe op het maken van deze en andere patisserie bij wijze van restverwerking. Vervelende wending aan het verhaal is dat deze monniken oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen met … tja … Franse receptuur voor deze Portugese lekkernij. Maar wat doet dat er toe?!

Flinke kaart
Naast Portugese patisserie is er een kaart vol hartige heerlijkheden en dat maakt Nata Lisboa tot een prima plek om te ontbijten, te lunchen of te borrelen. Op de kaart broodjes en croissants, er zijn quiches, empadas (pasteitjes) en traditionele snacks als croquete de carne (rundvleeskroketjes, maar dan anders dan we gewend zijn), rissol de camarão (met garnalen) en de op-en-top Portugese verwennerij: pastel de bacahau, pasteitjes van stokvis met aardappel, ui, knoflook en ei; mijn favoriet. Er zijn ook onweerstaanbare stokbroodjes met daarin chouriço (chorizo). Naast dit alles zijn er nog salades, Lissabonner sandwiches, soepen (ik hoop ook caldo verde, maar zag dat niet op de kaart staan; zó lekker …). O ja … er is nog ijs, pittige koffie en gevaarlijk lekkere chocolademelk, van die hele dikke.

Kortom: om Portugal te (her)beleven: op naar Nata, Scheldestraat 1, Rivierenbuurt Amsterdam!

De gele loper ligt uit bij Nata Lisboa

About the author