Blog posts

Nieuw sterren door ‘jeugdige schwung’ in België

Nieuw sterren door ‘jeugdige schwung’ in België

Actueel
België en Luxemburgs gids voor 20-20.


En dan was het tijd voor onze zuiderburen om van Michelin te horen hoe hun inspecteurs het afgelopen jaar oordeelden over het culinair niveau daar. De ‘jeugdige schwung’ van talentvolle chefs zorgt in deze nieuwe editie voor één nieuw tweesterrenrestaurant en zeven nieuwe prikkelende restaurants met één ster. Peter Goosens blijft eenzaam aan de top.

Eenzaam aan de top

Het summum van de Belgische gastronomie? Dat is en blijft de keuken van Peter Goossens volgens Michelin. Hof van Cleve (Kruishoutem) behoudt ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren. De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring. Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren, aldus Michelin.

Twee sterren: het overbodige overboord

Noem ook Jan Tournier gerust een toonbeeld van een bezielde kok. De chef van Cuchara in Lommel wordt in deze editie 2020 voor het eerst onderscheiden met twee sterren. “Chef Tournier heeft zijn gerechten ontdaan van al het overbodige”, aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. “Zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing wordt vandaag gebundeld in indrukwekkende creaties. Met de concentratie van enkele ingrediënten creëert hij een uitbundig verhaal. Eten bij chef Tournier is een boeiende wandeling doorheen een inventieve wereld van smaken.”

Intense creaties

In deze Michelin Gids België en Luxemburg 2020 worden zeven restaurants bekroond met een nieuwe ster. Bij LESS in Brugge neemt de jonge Ruige Vermeire zijn gasten mee op een Aziatisch geïnspireerd avontuur. In dit kosmopolitische restaurant komt men ‘ongedwongen genieten van intense creaties’, meent de rode gids. Het boeiende samenspel van wijn en spijs is het sterke punt van Sébastien Wygaerts en sommelier Diederik Herbots bij Ogst in Hasselt, oordeelt Michelin, net als bij Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter van Sir Kwintenin Sint-Kwintens-Lennik. ‘Zij weten de finesse van hun eigentijdse pareltjes perfect te laten balanceren met de topwijnen die de wijnexperts uitzoeken’.

Oog voor groente

Niels Brants van EssenCiel in Leuven is nog zo’n slimme chef die de kunst van het weglaten beheerst. Zijn originele ingevingen en oog voor groenten zorgen voor veel voldoening. Dat laatste is de belangrijkste troef van Souvenir in Gent. De persoonlijke relatie die Vilhjalmur Sigurdarson onderhoudt met de natuur is boeiend. ‘Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen’.

Brussel en Wallonië verwelkomen allebei een nieuwe ster. La Canne en Ville in Elsene is een adres dat al langer bekend is bij fijnproevers. Kevin Lejeune verfijnt de keuken en zorgt voor persoonlijkheid met creatieve ingevingen en durf. Bij Le Gastronome in Paliseul worden klassiek en modern gebundeld door twintigers Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard. De vandaag niet weg te denken invloed van subtiele aciditeit en aandacht voor groenten zorgt ook bij hen voor diepgang.

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gidsen, is tevreden met deze editie 2020. “De selectie toont de rijkdom aan van de culinaire scènes in België en Luxemburg, die een brede waaier van keukentypes omvatten. Ze worden ook gekenmerkt door een hele generatie chefs die dankzij hun creativiteit en talent een delicaat evenwicht bereiken tussen respect voor het product en rijke smaken.”

De Bib: goede prijs- kwaliteitverhouding onder 39 euro

De 2020-editie beloont eveneens 168 Bib Gourmand-restaurants waarvan twintig nieuwkomers. Het keuzemenu onder de 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groente en duurzaamheid, zorgt volgens Michelin voor ‘een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen’.

De Michelin gids België en Luxemburg 2020 is te koop vanaf 22 november voor € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg (Michelin licht niet toe waarom de Luxemburgers goedkoper uit zijn. In deze 64ste editie staan 1076 adressen: 150 hotels en 926 restaurants waaronder 139 sterrenrestaurants:

1 ***-restaurant
24 **-restaurants, waarvan 1 nieuw
114 *-restaurants, waarvan 7 nieuwe
168 Bib Gourmand-restaurants, waarvan 20 nieuwe.

(bron: persbericht Michelin)

About the author