Blog posts

Nieuwe Gault&Millau-gids Nederland

Nieuwe Gault&Millau-gids Nederland

Actueel

Tijdens de 12e Gault&Millau 2018 restaurantgidspresentatie is Jarno Eggen, chef-kok van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, uitgeroepen tot Chef van het jaar 2018. Onder de culinaire jonge garde was het Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam die er het meeste uitsprong: hij ontving de award voor Talentvol chef van het Jaar.

Ieder jaar kunnen we er weer op rekenen dat Gault&Millau een aantal prijzen toekent aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. Chef Jarno Eggen kookt in Drenthe gedurfder dan ooit, zo oordeelt Gault&Millau. Door steeds een stapje verder te gaan, heeft hij zijn gasten tijd gegund om mee te groeien met de keuken. Op een bepaald moment was zijn keuken foutloos en vooral dáár heel spannend, maar landelijk een tikje voorspelbaar vond men bij G&M. Maar anno nu is zijn kookstijl zeer sterk verbeterd. Elk gerecht is een bewijs van zijn hoge kookkunst: heel persoonlijk, en tegelijk heel herkenbaar.

Dennis Huwaë, ook al in 2015 genomineerd voor de  Talentvolle chef-prijs, heeft bij Moshik Roth zijn feilloze gevoel voor de allerhoogste gastronomie ontwikkeld en heeft nu, als mede-eigenaar en chef van Daalder, maar één streven: het restaurant binnen korte tijd naar de hoogste regionen brengen. Zijn gerechten blinken uit in precisie, subtiliteit, balans en verfijning, aldus GM.

Verdere Gault&Millau prijzen voor 2018
– Chef van het Jaar: Jarno Eggen – De Groene Lantaarn, Zuidwolde
– Talentvol Chef van het Jaar: Dennis Huwaë – Daalder, Amsterdam
– Sommelier van het Jaar: Remon van de Kerkhof – De Treeswijkhoeve, Waalre
– Talentvol Sommelier van het Jaar: Ruben Kwakman – Zarzo, Eindhoven
– Gastvrouw van het Jaar: Claudia Brevet – Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen
– Talentvol Gastheer van het Jaar: Bram van Grinsven – Somm, Uden
– Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Arnold Zwartkruis – Aan de Zweth, Schipluiden
– Talentvol Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Sabas Joosten – De Librije, Zwolle
– Beste Fromager van het Jaar: Jasper de Jong – Podium onder de Dom, Utrecht
– Duurzaam Restaurant van het Jaar: Vuurtoreneiland, Amsterdam
– Prijs | Plezier 2018: Le Hollandais, Amsterdam
– Terras van het Jaar: La Belle Source, Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem
– Wijnkaart van het Jaar: Restaurant en Theater Bouwkunde, Deventer
– Hotel van het Jaar: Het Arresthuis, Roermond

Belangrijkste verschuivingen
Belangrijke stijgers in de restaurantgids zijn: Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).
Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Bolenius en Aan de Poel (van 16,5 naar 16 punten), Da Vinci (van 17 naar 16,5 punten), Bord’eau (van 19 naar 17 punten – i.v.m. chefwisseling), Joelia (van 18 naar 17,5 punten) en De Leest (van 19,5 naar 19 punten).
De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten).

(bron: persbericht G&M)

About the author