Blog posts

Restaurant Panbos (Katwijk aZ) breekt door tot Nederlandse topselectie

Restaurant Panbos (Katwijk aZ) breekt door tot Nederlandse topselectie

Actueel

Enigszins verscholen in wandelgebied de pan van Persijn bij Katwijk aan Zee ligt restaurant Panbos. Alweer lang geleden was het een theehuisje, maar nu is het dan opgenomen in de gerenommeerde Gault&Millau-gids voor het jaar 2019 die vandaag (3 december) verscheen. ‘Mooie en smaakvolle bistrogerechten’ worden er volgens de redactie geserveerd waar ze meteen aan toevoegen ‘wij waanden ons even in Zuid-Frankrijk’.

Het Panbos wordt gerund door het echtpaar WolfaartJoke staat bevlogen in de keuken terwijl Michael zich op geheel eigen wijze bekommert om het welzijn van hun gasten. Zo nu en dan helpen een of meerdere van hun drie dochters bij het bestieren van dit restaurant.

Was het opgenomen worden in deze landelijke gastronomische gids een verrassing? “Nou … we werken er wel al een tijd naartoe”, zegt cheffin Joke. “Maar het is natuurlijk geweldig dat je opeens tot de 700 beste behoort in een land met meer dan 10.000 restaurants.”

Waarom is het bijzonder dat dit relatief kleine restaurant in de Gault&Millau-gids belandt? Ik volg dit restaurant nu al enige jaren en het verhaal vertelt als een modern sprookje. Het begon toen Michael Wolfaart een aantal jaren geleden ‘regelde’ dat Joke (en uiteindelijk ook hijzelf) gecoacht kon worden door meesterkok en tv-personaliteit Robert Kranenborg. “Van theehuisje met vooral pannenkoeken op de kaart naar verfijning in een à la carte-keuken, dat was een langzame, niet altijd makkelijke weg”, vertelt Michael met een grote glimlach. “Joke stond het huilen soms nader dan het lachen, maar je steekt natuurlijk gaandeweg ontzettend veel op van iemand die zo veel ervaring heeft. En nee, we waren het niet altijd eens, maar hij bleek wel vaak gelijk te hebben. Daarom zijn we ook trouw in de leer, maar inmiddels geven we ook onze eigen draai aan onze gerechten die oorspronkelijk uit de koker van Kranenborg komen. Daar voelen we ons goed bij. En dit is natuurlijk alvast en enorme bekroning, maar we zijn nog niet klaar, hè Joke?” “We zijn echt behept met het kwaliteitsvirus en enthousiasme voor het vak; dat ram je er niet meer uit bij ons. We merken dan ook dat steeds meer mensen ons weten te vinden, ook van buiten de regio”, merkt Joke nog op.

About the author