Blog posts

Sauzen, die maak je zelf!

Sauzen, die maak je zelf!

Actueel

Dat saus niet uit een pakje, bakje of zakje hoort te komen, moeten sommige betreurenswaardige zielen nog leren, maar voor elke serieuze hobbykok is het onderwerp ‘sauzen’ een boeiend thema. Echt … vlees, vis en groente schreeuwen als het ware om een saus die een niet te missen rol op elk bord heeft en hoe vaak wordt die (uit luiigheid) vergeten. Een saus verbindt de componenten op het bord. Een saus tilt het gerecht naar het volgende plan. Een saucier (sausmaker) is dan ook een vaste serieus te nemen positie binnen de klassieke Franse keukenbrigade en wordt vaak gezien als houder van de belangrijkste partie. Alleen heeft het onderwerp saus – zo vrees ik – een negatief imago omdat het geassocieerd wordt met zwaar, vet en dik. Maar dat imago had de saus allang van zich af kunnen schudden. Chefs werkten de afgelopen decennia al aan lichtverteerbare sauzen op basis van reducties en fermentatie en veel minder op basis van botten en room. 

Angélique Schmeinck, een van de twee vrouwelijke meesterkoks van het land, weet dat en kan je alles over sauzen leren in haar speciale sauscollege dat zij in haar Velper Culinair Atelier geeft in juli en augustus. “Daarbij ga ik tot op de bodem van de sauspan” zegt Angelique. Zij biedt de ultieme kans om jezelf te onderscheiden in de keuken, want wie eenmaal zelfgemaakte fonds, vinaigrettes, zuidelijke salsa’s, espumas en sabayons proeft, wil nooit meer anders, zo meent de meesterkok.

Haar sauscolleges vormen als het ware een boeiende reis langs internationale warme en koude sauzen. Van eenvoudige sauzen die je zó op tafel tovert tot geraffineerde reducties die je op hun beurt betoveren met hun pure kracht en intensiteit. Van luchtige sabayons om bij weg te zweven tot fruitige dressings en salsa’s waar de zomerzon vanaf spat. Van fluweelzachte romige wijnsauzen tot aan de power van vlezige, krachtig-intense umami stoofsauzen. 

Stap voor stap neemt Angélique je in deze colleges mee in de bereiding, de fundamenten, ingrediënten en de finesses. Samen proef en ontdek je waar de sauzen een verrassende ‘smaakvriendschap’ mee aangaan.

“Na een zo’n sauscollege stap je dus naar buiten als een rijker mens”, zegt Schmeinck. “Je hebt een schat aan heldere, overzichtelijke en onvergetelijke receptuur op zak om de saus meester te zijn.” 

Er zijn drie verschillende colleges in juli en augustus in Velp in haar Culinaire Galerie, ‘waar kunst en ambacht elkaar aanraken’ en de muren letterlijk gesausd zijn met smakelijke voorbeelden.

Klik hier voor meer informatie (het aantal plaatsen ad € 115,- per persoon) is beperkt. Sterker nog … de eerste Sauscolleges zijn volgeboekt! Maar, er volgen nieuwe data! Abonneer je op de nieuwsbrief van Angélique en je hoort wanneer.

PJB (op basis van persbericht) 

About the author