Columns

(Granaat?)appelsap!

Ik dronk het nooit, maar onlangs werd mij granaatappelsap onder de aandacht gebracht, en wel de pure variant. In de supermarkt lette ik wat beter op en zag dat er naast dit pure diep donkerrode, bijna zwarte sap van het merk Pom Wonderful (herkenbaar aan de bolle flesjes), veel meer sapmakers zich op de granaatappel gestort hebben. Maar al gauw bleek dat die andere sappersers weinig gevoel voor ethiek hebben. Het mengen van een plensje sap in een liter water betekent toch niet dat je de granaatappel de hoofdrol op het etiket mag geven? Daar wordt anders over gedacht ...

 

Deze website gaat over eten en drinken en misschien is het een zijspoor, maar het kritische FoodWatch heeft mijn sympathie en dit onderwerp heeft daar alles mee te maken. Zij letten erop of de (gezondheids)claims deugen van van alles en nog wat in de supermarkt. Een club die eigenlijk overbodig zou moeten zijn, want op dit terrein, ons dagelijkse eten en drinken, hoop je toch dat men op etiketten en verpakkingen slechts de waarheid mag zetten.

Maar kennelijk is er in Nederland géén wet die het verkopers van producten verbiedt te mogen liegen. Dat gebeurt namelijk aan de lopende band en niemand lijkt er iets van te zeggen. Dat gebeurt op etiketten, maar ook in de reclame. En als u dacht dat de Reclamecodecommissie er is om ons te behoeden voor leugenachtige of ronduit misleidende reclame, dan zit u ernaast. Die commissie is een wassen neus want er is a. geen systeem van toetsing vooraf en b. klachten worden behandeld terwijl een reclamecampagne gewoon doorliegt. Dat instituut kan dan ook net zo goed opgeheven worden.

Dit is mij helemaal duidelijk geworden sinds de onbestrafte campagne van nota bene NRC Handelsblad en het kleinere zusje NRC Next die lezertjes probeerden te lokken met de leugenachtige belofte dat je een iPad ‘cadeau’ krijgt bij een abonnement. In de reclametekst werd geen enkel voorbehoud gemaakt.  Die iPad, die kreeg je helemaal niet cadeau, hooguit een beetje korting. En al wat de Reclamecodecommissie achteraf zei was: “Foei NRC, niet meer doen hoor!” Geen voorwaardelijk straf, geen enkele sanctie. Vrijbaan voor guerillareclame!

 

Granaatappelsap

Omdat ik dat pure sap lekker vind, dook ik onlangs in het fenomeen granaatappelsap dat, zo las ik ergens, erg gezond zou moeten zijn ‘omdat er zo veel antioxidanten’ in zitten. Dat zijn stofjes die vrije radicalen neutraliseren, de veroorzakers van kanker. Voorbeelden zijn vitamine C (ascorbinezuur) en E, het onvolprezen ‘resveratrol’ (zit in rode wijn en kan volgens onderzoek de celleeftijd met zeventig procent verlengen; lees vooral Harold Hamersma hierover). Fijn spul dus, die antioxidanten. Overigens, als je voldoende gevarieerd eet, krijg je er voldoende van binnen. Wie dat (bij vlagen) niet doet, kan wat hulp uit een flesje krijgen. Resveratrol wordt door vitamineproducent Solgar op de markt gebracht (duur spul: € 35,- voor een potje van 60 capsules, maar per capsule krijg je dan ook het resveratrol binnen van 10 liter wijn), maar je kunt ook op zoek gaan naar sapjes die claimen veel antioxidanten te hebben. Maar ... klopt dat allemaal wel?

 

Ik heb net wat niet-wetenschappelijk onderzoek gedaan naar sappen waar granaatappelsap in zou zitten en dat 'rondje' is (op een enkele uitzondering na: het eerder genoemde Californische POM Wonderful), zeer teleurstellend. Men fietst waarschijnlijk mee op het gegeven dat granaatappelsap gezond is door de vele antioxidanten (=hip), en daarom meent men zich te kunnen permitteren om 'Gezond Granaat' op een pak sap te zetten waar slechts 3% granaatappelsap in zit. We worden dus op de hak genomen door de fima Hak. Het woord ‘granaat’ had beter tussen hakjes, eh ... haakjes geplaatst kunnen worden, want er zit waarschijnlijk veel meer gewone appelsap in. Die drie procent aanwezige granaatappels mag je wat mij betreft misdadig weinig noemen want dat is zo goed als verwaarloosbaar! Op de verpakking zie je een fotocollage met van boven naar beneden: rabarber (8%), aardbei (4%0 en granaatappel. In letters: 100% PUUR SAP, ‘zonder toevoegingen’ en daaronder ‘Gezond Granaat’. En wat willen die vrienden van Martine Bijl nu suggereren? Elke zot zal daar toch op antwoorden: dat je sap te drinken krijgt met als hoofdbestanddeel granaatappelsap. Dit soort volksverlakkerij moet mijns inziens verboden en strafbaar worden.

 

 

100% misleiding van Hak

 

Iets moois uit Californië

Nee, neem dan het merk Pom Wonderful uit Californië: niet goedkoop, maar wel honderd procent echt. Dat drankje is bepaald niet waterig, dat zie je en het smaakt zeer geconcentreerd naar granaatappel met die kenmerkende stroeve tannines die het product iets authentieks geven. Jammer dat het bij Albert Heijn iets van € 3,75 kost. Op hun website valt veel interessants te lezen over de gezonde elementen waar dit flesje letterlijk bol van staat. Enneh ... misschien moet Pom Wonderful ook wat explicieter zeggen dat het drankej dan wel gezond mag zijn, maar dat het ondertussen wel erg veel suiker bevat, en dat is minder fijn. Ik weet overigens niet of je daar iets aan kunt doen. Thuis lijkt me wel: verdunnen en minder gulzig opdrinken.

 

 

Pom Wonderful: helaas de enige die eerlijk en puur is

 

Ook Appelsientje lift mee op de granaatappeltrend en maakt een pak 'Superfruit granaatappel', maar ook daar zit heel veel in (aardbei, zwarte bes, kers et c.), behalve granaatappel (slechts 9%). Ook hier is de verpakking weer een gotspe: Superfruit granaatappel met anti-oxidanten en een grote foto van een dichte en een opengesneden granaatappel. Bij de ingrediënten lees je dat het naast granaatappel en framboos (3%) ook nog appel, witte druif, rode druif, zwarte bes, citroen, vlierbes, aardbei en toegevoegde vitaminen C en E in zitten. En toch wil Appelsientje je doen geloven dat je Granaatappelsientje aan het drinken bent. Wat een kolder!

 

 

Pure misleiding van Appelsientje

 

Oceaanspray

Een cranberry-granaatappel drankje van de firma Ocean Spray (klinkt al vrij luchtig) wil helemaal niet zeggen hoeveel granaatappel in hun sap zit. Als antwoord op mijn mailtje met de vraag hoeveel er nou van die granaatappel in hun drankje zit, krijg ik te horen: ‘We are unable to provide the formula breakdown by individual fruit juices, as this is considered proprietary information.’ Wat een onzin, maar dan weet je ook meteen genoeg. Een andere firma zou terecht of onterecht op de borst kloppen: wij verwerken wel 25% granaatappelsap in ons product! ’t Spul ziet er dan ook erg waterig uit. Ik denk dat ze het wat gesprayd hebben óp de verpakking.  

Gezonde mensen?

Alleen de versie van HealthyPeople kwam op mij aanvankelijk redelijk authentiek over, maar ach ... als je eenmaal 100% echt sap gedronken hebt, dan is die met 30% ook maar een waterige bedoening.

 

Zoals in al mijn berichten hoop dat hier ook weer doorklinkt: ga voor eerlijk, ga voor echt, maar houd ook voor ogen dat alle vruchtensappen, al dan niet toegevoegd, veel suiker bevatten. Niks voor diabetici dus en ook niet voor mensen in risicogroepen. 

 

Pieter J. Bogaers

Nicole Bouwman schreef op 15-05-2013:

Linda Plessers schreef op 29-06-2012:

Wijzelf produceren granaatappelsap - merk Pajottenlander. Gegarandeerd puur sap, niet versneden met andere sappen, niet van concentraten, zonder toegevoegde suikers of andere stoffen, 100% biologisch.
De verkooppunten zijn vermeld op onze website.
En inderdaad ergeren wij ons ook op schitterende verpakkingen die helemaal niet stroken met de inhoud.
Tik in onderstaand veld het woord receptiebel om spam tegen te gaan.