Blog posts

Nelis schrijft ‘smaak’ met hoofdletter

Nelis schrijft ‘smaak’ met hoofdletter

Nieuwe restaurants

Met de komst van restaurant Nelis West in Amsterdam (West dus) kreeg het Witte de Withplein in de Baarsjes wat meer allure, want het plein heeft er een zonnig terras bij. Zowel buiten als binnen is plaats voor 100 couverts. De zaak is het broertje van Nelis Oost dat tweeënhalf jaar geleden opende aan de Sumatrastraat en naar horen en zeggen is dat daar inmiddels een begrip.

Richt men zich in Oost voornamelijk op het diner, in West wordt alles uitgeprobeerd: van ontbijt tot lunch, borrel en diner, maar Nelis kan ook een comfortabele tijdelijke werkplek bieden want uiteraard is er gratis wifi. De inrichting is warm modern. Enkele muren en zuilen zijn in stemmig roestbruin geverfd; de vloer is van grijs beton. Je kunt kiezen uit allerlei stoelen. Buiten aan tafeltjes of onderuit op een bank. Binnen comfortabele fauteuils, barkrukken voor een snelle hap solo, of naturel houten tafeltjes om aan te lunchen of te dineren. Her en der zijn er ook gecapitonneerde taupekleurige banken die de zaak wat compartimenteren. Servies, bestek en glaswerk is zeer eigentijds en verzorgd.

Gastronomisch ‘angehaucht’
Als je de kaart bekijkt, zie je dat Nelis West duidelijk gastronomisch ‘angehaucht’ is en de chef deed dan ook ervaring op bij restaurants als Terpentijn, de Gouden Reaal en sterrenzaak Bridges. Lekker desembrood is te bestellen met naar keuze piment d’Espelette-, truffel-, wasabimayonaise- of basilicumpestodip. Duidelijk dat het hier een voorkeur voor uitgesproken smaken heeft.

Het ‘naastenliefdeplateautje’ is een mooie kick-off: met hoisinsaus gelakt buikspek afgetopt met een Noord-Afrikaans mengsel van specerijen en nootjes (dukkah) en radijs valt goed in de smaak. Het bitterballetje van oude kaas komt van Holtkamp. De miniatuurversie van vitello tonnato (maar dan van het volwassen rund) met gefrituurde kappertjes en papadum is erg lekker. Zo ook het tataki-gebakken tonijn (rauw maar snel rondom even de grillplaat geraakt) met pittige kokoskerriemayonaise mag er zijn net zoals de zalmtartaar met mierikswortelmayonaise en venkel.

Cornelis, Cornelia: Nelis!
Bij dat voorgerecht drinken we eerst een glas viognier en chenin blanc en besluiten de Zuid-Afrikaan op tafel te houden. De meeste wijnen zijn een weerspiegeling van de omzwervingen van beide jonge ondernemers achter Nelis (Kees van Marle en Inge Galema) die begonnen bij de hotelschool in Leeuwarden. In beider naam komt een Cornelis/Cornelia voor, vandaar …

Terug naar de kaart en onze eetervaring. De hoofdgerechten zweven allemaal rond de € 20,-, voorgerechten rond € 10,- en desserts rond € 7,50.

Gamba’s in de gloria
Het echte voorgerecht bestaat uit mooie mootjes gravad laks met mierikswortelmayo, maar dan in een ruimhartige hoeveelheid met groen, venkel en schijfjes choggiabiet, alles mooi van smaak. Ik waag me aan het gambapotje en dat, lieve lezers, is bijna een volstrekt geldige reden om terstond naar het Witte de Withplein af te reizen want daar eet je je vingers bij op! Gamba’s in de gloria! Bijna vragen we om extra brood om de saus op te maken, maar we bijten op onze lippen en blijven verstandig. 

Groente in de hoofdrol
Dan naar het hoofdgerecht: mijn lieve tafelgenote en ik gaan eensgezind voor vis: kabeljauw op de huid gebakken met crème van venkel, geglaceerde groenten en een lekkere lichtzoetige kokos-limoensaus. Erg smakelijk, maar tegelijk moet me van het hart dat de porties erg groot zijn. Ook terwijl gevraagd is de helft van wat normaal is te serveren. Luxeproblemen. Ook mijn goed gegaarde heilbot die op flinterdunne chorizo gebakken werd, is erg royaal (want er lag ook broccoli, wortel, krokante reepjes aubergine (?), een gulle hoeveelheid erwtenpuree en – er is ook een zetmeeltje – een verstopt heuveltje truffel-fregola. Maar ik haast mij daarbij te zeggen dat we eindelijk weer eens een chef tegenkomen die voorrang geeft aan groente. Niks dopjes van dit en streepjes van dat. Groente zal de gast eten en dat wordt door ons zeer gewaardeerd. Dat we overal die vrolijke rood-witte schijfjes choggiabiet in tegenkomen, daar mopperen we niet over: het aardse van de biet wordt zo verbonden met de vaak hemelse smaken van deze chef, want op smaak koken, dat kan hij bijzonder goed.

Ontroerend  slotakkoord
Van het gedeelde dessert (ja mensen: dat krijg je met die porties) moeten we beiden bijna een beetje huilen, zo ontroerend is die cheesecake van witte chocolade met frambozencurd en een zalige frambozensorbet. Met kleine stille hapjes verdween het, slechts de herinnering achterlatend en twee tevreden gasten …

Al met al is Nelis dus een prettig nieuw adres daar aan het plein vernoemd naar die woeste in het harnas gestorven zeevaarder uit de tijd van de VOC (1599-1658).

Nelis West
Witte de Withplein 43
1057 XN Amsterdam
www.neliswest.nl
www.nelisoost.nl
(020) 737 2752

About the author