Blog posts

Mooiste plee? In W!

Mooiste plee? In W!

Nieuws

De jury van ‘het mooiste toilet van Nederland’ is eruit. Het oordeel is geveld: Nederland is een ver boven het maaiveld uitstekende publieke toiletruimte rijker! Na enige jaren van stilte waarbij de jury niet tot een eensluidend oordeel kon komen, is het nu de toiletruimte van W Amsterdam (hotel en restaurants, bar en club) aan de Spuistraat in Amsterdam die deze eer te beurt valt. Het hotel ontvangt de Gouden Kraan 2018.

Jurylid Michael Bartelet: “Nu het weer beter gaat met Nederland lijkt er meteen ook meer aandacht gegeven te worden aan wat vaak doorgaat voor ‘het kleinste kamertje’. En terecht, want waarom zou je je restaurant of hotelkamers alle aandacht geven om juist deze ruimte – die iedereen wel een keer bezoekt – als het ware te vergeten? Maar met de wc’s kun je indruk maken door een afwijkend of origineel concept te komen. Ze kunnen het onderwerp van gesprek worden en een positieve uitstraling hebben op de totale beleving.”

Hoe kom je in aanmerking voor deze prijs? Bartelet: “Op de eerste plaats moet het natuurlijk hygiënisch, fris en schoon zijn. Het moet ook ‘beter dan thuis’ voelen. Wij laten altijd uitstraling, design, functionaliteit, en de mate van beleving meewegen. Uiteindelijk valt onze keuze op een toilet waar je als het ware een blokje voor om loopt.”

Universum van glinsterende Amsterdamse ramen
Verantwoordelijke voor het design van de winnende toiletruimte is architectenbureau Baranowitz + Kronenberg. Vanuit Israël toont Alon Baranowitz zich telefonisch aangenaam verrast door de toekenning (en het bestaan) van de prijs en licht de gedachte achter de inrichting van de ruimte graag toe: “Projecten als het W Amsterdam nemen hun locatie serieus. Aan ons is het dan de taak om die locatie, het historisch centrum van Amsterdam, als een soort onderstroom te verwerken in het ontwerp op plaatsen waar de gast nadrukkelijk en letterlijk in aanraking komt met het hotel. De openbare toiletten schreeuwden als het ware om een ruimtelijke oplossing vanwege het vrij lage plafond van 2,25 meter dat onvermijdelijk een claustrofobisch gevoel opriep. Aan ons de taak om dat gevoel af te zwakken door een meeslepende ervaring te bewerkstelligen die de fysieke grenzen van de ruimte overstijgt. Sterker nog: op deze manier creëerden we een haast grenzeloze ruimtelijke ervaring. Geïnspireerd door de 17e-eeuwse grachtenpanden – met ’s avonds hun prachtige verlichte ramen – komt dit terug in reflecterende oppervlakken en schiepen we een haast oneindig universum van glinsterende Amsterdamse ramen.”

Positieve respons
General manager van W Amsterdam, Igor Buercher: “Ik ben blij met de Gouden Kraan, de prijs voor het mooiste toilet van Nederland die we ontvingen. De wc’s in de bar hebben inderdaad evenveel aandacht gekregen als de rest van ons hotel, met een fantastisch resultaat. Wij krijgen bijvoorbeeld veel positieve respons op de toiletruimte van onze gasten. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van ons hotel, zo merken we op social media.”

Eerdere winnaars van deze prijs waren Hotel-restaurant Villa Ruimzicht (Doetinchem), Restaurant Fred (Rotterdam) en The College Hotel (Amsterdam).

Het Mooiste openbare toilet van Nederland is een initiatief van 123toilet.nl, de marktleidende online groothandel in schoonmaakartikelen. De jury bestaat uit: Michael Bartelet (123toilet.nl), Sander Ekhart (MTS-Euro Products), Rico Gerardu (SPHINX Geberit ), Remco Knoester (ecBase), Jetze Paulusma (De Staat van Creatie) en Pieter J. Bogaers (BijzondereRestaurants.nl) (hee … dat ben ik!).

Pieter J. Bogaers

(meer info op de website van het Mooiste toilet van Nederland)

About the author