Blog posts

Haarlemse rock & roll op ’n bordje

Haarlemse rock & roll op ’n bordje

Actueel

Intiem en zonder opsmuk, maar met onvervalste kwaliteit op het bord, oog voor presentatie en een sensationele smaakbeleving. Dat is in de kern van waar het nieuwe Haarlemse restaurant De Zeeuw voor staat. Een no-nonsens zaak van no-nonsens-chef Jeroen de Zeeuw die al de nodige culinaire kilometers op niveau maakte, maar nu voor het eerst volledig zelfstandig en op de eigen wijze die bij hem past.

Informeel
“Laten we nou eens ophouden om van uit-eten-gaan een stijve bedoening te maken”, zegt De Zeeuw filosoferend over de sfeer die zijn restaurant moet uitstralen. “Niet per se jasje-dasje dus, maar informeel, toegankelijk en gastvrij. Ondertussen zorg ik wél voor iets moois op tafel. Ambitieus? Ja! Pretentieus? Nee hoor! Ik wil laten zien dat dat kan.”

Parijse sfeer in Haarlem
Het restaurant van De Zeeuw bevindt zich aan de Haarlemse Nassaustraat en ademt de sfeer van een zaakje in het Parijse Saint-Germain of Le Marais, zo’n verscholen etablissement in een van de straatjes rond de Antwerpse OLV-kathedraal of de Brusselse Markt. De Zeeuw: “Qua keuken passen de gerechten in de bistronomie-gedachte: een informele, misschien wat stoerdere aanpak van de Franse keukentraditie met ruimte voor allerlei invloeden, maar zeker ook gastronomisch. Een beetje rock & roll op het bord, maar absoluut met behoud van kwaliteit en vakmanschap. Dat past bij mij. Mijn keuken kenmerkt zich door verteerbaarheid, zowel in de gerechten als in de wijnen. Daarnaast werken we bijvoorbeeld alleen met vis uit de Noordzee en hechten we waarde aan duurzaamheid en seizoen. Ik ga dit nog verder uitdiepen om mezelf uit te dagen.”

Inspiratietafel
Jeroen gaat werken met een vast menu dat regelmatig wisselt naar gelang het seizoen en de aanvoer van leveranciers. “Gerechten die zeker op de kaart komen zijn onder meer mijn bouillabaisse, een goede ceviche en de steak tartaar met piccalilly-sorbet en gepoft spek. Elk product en gerecht heeft altijd zijn verhaal. Maar er zal ook aandacht zijn voor goede vegetarische gerechten zoals mijn cannellone van pompoen met grapefruit en zuring.”

“Uiteraard hoef je je geen zorgen te maken over de wijnen (Jeroens partner is maître-sommelier bij het tweesterrenrestaurant van Moshik Roth), maar we gaan ook werken met verrassend lekkere (gefermenteerde) groentesappen voor als je alcoholvrij de avond in wilt.” Die sappen zijn afkomstig van de partner van bevriende chef Bas van Kranen die komend jaar chef van restaurant Bord’Eau (in hotel De l’Europe) wordt.

30 Couverts met eetbar
De Zeeuw zal plaats bieden aan ongeveer dertig couverts en er is zitruimte aan de bar, de inspiratietafel. Aan deze tafel eet je “carte blanche” en wordt je geïnspireerd, en verrast met zowel wijn als spijs. De kaart is net zo toegankelijk geprijsd als het concept. “Wie wil kan tussen de drie en zes gangen kiezen voor prijzen beginnend bij € 35,- voor drie gangen en € 60,- voor het volledige verwenprogramma van zes gangen. Daarnaast zal ook een aantal kleine hapjes (waaronder verschillende hamsoorten) op de kaart komen om de avond goed mee te beginnen.

Volgens Jeroen komt in deze eigen zaak (met gedeeltelijke open keuken) al het goede van de achterliggende jaren bij elkaar in een geheel eigen sfeer met aandacht voor details en met prettige muziek. De Zeeuw: “Hier valt alles op z’n plek. Dit wordt de schoen die mij past.”

Begin december open: De Zeeuw in Haarlem
Restaurant De Zeeuw gaat begin december open voor diner, voorlopig van dinsdag tot en met zaterdag, vanaf 18.00 uur. De keuken is geopend tot 21.30 uur. Regelmatig zullen er op de zondagen lunches en andere aantrekkelijke evenementen plaatsvinden.

Meer informatie via de website: restaurantdezeeuw.nl.

Achtergrond Jeroen de Zeeuw
De Zeeuw verdiende zijn culinaire sporen bij zaken als Lambermons, Vrienden van Jacob*, De Kas, De Posthoorn* in Monnikendam en Podium onder de Dom in Utrecht. Hij was ook mede-eigenaar en chef-kok van Simple in Utrecht. Hij schreef twee kookboeken: ‘Vers’ en ‘Simple’. Daarnaast liep hij stages in binnen -en buitenland bij diverse gerenommeerde zaken.

Pieter J. Bogaers

About the author