Blog posts

Bruisende kick-off voor Parc Broekhuizen

Bruisende kick-off voor Parc Broekhuizen

Actueel

Dinner at the Parc

Nederland heeft er een indrukwekkend hotel met restaurant en zalen bij: buitenplaats of eigenlijk de ‘ridderhofstad’ Parc Broekhuizen in de landelijke omgeving van mooi Leersum. Ach, u kent het vast als u weleens naar Heel Holland Bakt keek. Het hoofdhuis met zijn kenmerkende ionische zuilen fungeert sinds 2013 als achtergrond voor de tent waarin gebakken wordt. Dit landgoed met koninklijke allure laat zich meten met andere locaties als de Havixhorst, Engelenburg, Lauswolt, kasteel Terworm, Château Sint Gerlach en bijvoorbeeld Groot Warnsborn (ik vergeet er vast nog één of twee). Het schitterende hoofdgebouw werd volledig gerenoveerd en oude wandschilderingen werden in de achterliggende vijf jaar hersteld. Binnen is het een geslaagde fusie geworden van klassiek en modern. Maar daar later meer over in een apart artikel. Elle eten schreef er net over en eerder wijdde Claudia Koopman haar Villa d’Arte-kolommen aan het nieuwe leven van dit goed.

Marco Westmaas
Het restaurant van Parc Broekhuizen heet Voltaire en wordt geleid door Marco Westmaas die na wat internationale omzwervingen weer terug is in Nederland. Hij maakte indruk, niet alleen op mij, maar op vele vakbroeders en de pers, met zijn culinaire prestaties ten tijde van wijlen Elzenduin Beach, de meest gastronomische strandtent van Nederland toen. Maar Ter Heijde was best een lastige locatie voor de exploitatie. Wat zegt u …? U weet niet waar Ter Heijde ligt? Juist …q.e.d.

Tien renommees
Maar nu dus Leersum, restaurant Voltaire in Parc Broekhuizen. Daar vond afgelopen dagen Dinner at the Parc plaats, de eerste uit een reeks, zo is de bedoeling, van een terugkerend culinair evenement. Nu brachten tien renommees een ode aan de lente in een programma dat van vrijdag tot en met maandag duurde, van 10-13 maart. De aftrap werd verricht door ‘Iron Chef’ fenomeen Ian Kittichai (met een stuk of twaalf eigen zaken in Bangkok, New York, Mumbai en Barcelona). Op zaterdag meldde zich Heinz Beck van het beroemde La Pergola in Rome (drie makarons). Op zondag werd ruimte gemaakt voor driesterrencollega Paolo Casagrande (restaurant Lasarte in Barcelona) en maandag was het een wandelend diner met gerechtjes van grootheden als Sven Elverfeld (ook drie makarons bij Aqua in het teutoonse Wolfsburg), onze eigen Jacob-Jan Boerma (***), uit Kruiningen Jannis Brevet (**) en de grote Moshik Roth (**). Verder Martin Klein, uitvoerend chef van Ikarus (**) in het bijzondere Hangar 7-project bij Salzburg van patron Eckart Witzigmann. Verder was er nog Dieter Koschina van het fameuze Vila Joya (**) in het Portugese Albufeira en de reizende chef Matteo Ferrantino die deze zomer hopelijk zijn eigen restaurant Bianc opent (dat staat namelijk al wat langer op de rol).

Zeven van de in totaal acht chefs: Westmaas, Brevet, Kittychai, Elverfeld, Klein, Koschina en Ferrantino

Walking dinner
Op de feestelijke slotavond stond het flinke parkeerterrein afgeladen met auto’s met een gemiddelde cataloguswaarde van 50K, zo schat ik. Kort het hoofdgebouw bekeken en door naar het koetshuis waar ik als pers comfortabel langs een rij wachtenden mocht schuiven. Of men had al betaald en men wachtte op een groen bandje rond de pols, of men mocht nog € 175,- per persoon aftikken. Eenmaal binnen met een voortreffelijk glas Billecart-Salmon in de hand (mijn favoriete champagne) was het eerlijk gezegd even zoeken naar de gekozen formule.

Charmante bediening

In de vooraankondiging stond ‘kitchen party’, maar ‘walking dinner’ was adequater geweest. Een flinke witte brigade was aan de lopende band prachtige bordjes aan het maken vanachter een soort passe waar alle mogelijke apparatuur gestationeerd was. Daaromheen dromde het met belangstellenden en dus kwam er achterin de zaal weinig aan. In de loop van de avond verbeterde dat systeem, maar ik heb zeker vier gerechtjes gemist.

Dat wat ik kreeg, was echter absoluut geweldig! Neem die dotjes foie gras in een soort vinaigrette waren verrassend mooi en zeker de kabeljauw met knolselderie, beurre blanc, de beroemde Piemontese ‘tonda gentile’ hazelnootjes en wat zwarte truffel om het af te maken … man! Sven Elverfeld tekende daarvoor. Ook de paling in het groen was extreem goed.

Elvervelds knolselderie met kabeljauw, beurre blanc, truffel en hazelnoot

Lupine-varken van het grote groen ei
Na afloop werd er buiten nog prachtig vlees van de barbecue geserveerd door superslager Jan-Willem Tol uit Rotterdam. Prachtige lende, maar vooral de ‘pulled pork’ en de ‘brisket’ van het zogenaamde lupine-varken uit Beerta (Gr) van Annechien ten Have. Ik zeg dat niet zo gauw, maar … ik heb nog nooit zulk lekker varkensvlees gegeten! Lag vast ook aan dat grote groene ei, maar toch. Een bijzonder project van de veelzijdige Marco Westmaas waarbij de varkens alleen maar het eiwitrijke lupine te eten krijgen.

Laat op de avond was het bal met een dj die lekkere muziek draaide. Gasten en koks bewogen ritmisch over de dansvloer.
Parc Broekhuizen en zijn Marco Westmaas staan op de culinaire kaart.

Post scriptum:
De tweede editie van Dinner at het Parc zal in juni plaatsvinden. Dan staat het in het teken van wagyu (rijk gemarmerd vlees van het Japanse wagyu-ras) en sake. Over wagyu gesproken: Marco verraste mij in het verleden eens met op wagyu lijkend rundvlees uit Epe van Max Gosschalk: ‘Gewoon Hollandse melkkoe’ zei Marco met een glimlach van oor tot oor omdat ik dacht dat het wagyu was.
Drie beroemde Japanse chefs komen dan om bereidingen van wagyu te presenteren. ook aandacht dan voor sake en Japanse whisky’s.
Aflevering drie zal in november plaatsvinden, maar daarover zijn nog geen details bekend.
Misschien was Ter Heijde een probleem, maar iedereen in culinair Nederland weet straks waar Leersum ligt.

P.J.B.

Nawoord:
In juni 2017 verscheen het bericht in Misset Horeca dat Westmaas al weer in Azië zit. Westmaas: ‘We zijn netjes uit elkaar gegaan. Het was leuk, en het is mooi geweest. Ik heb mijn weg gekozen. Hier in Azië ligt mijn pad. Ik zou het leuk vinden als men op Parc Broekhuizen verder zou werken vanuit de filosofie en het concept dat ik er neerzette. Maar als ze het anders willen, even goede vrienden.’ Wie nu de chef-kok wordt bij Voltaire is nog niet bekend. ‘Een paar van mijn koks lopen daar nog rond, het zou leuk zijn als zij het mogen doen’, aldus Westmaas tegenover de regionale krant. Justin Ultee, general manager bij Parc Broekhuizen is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie over het vertrek van de chef.
Lees hier meer.

Jannis Brevet en Marco Westmaas
Parc Broekhuizen by night

About the author