Blog posts

Burger-battle: oer tegenover elegant

Burger-battle: oer tegenover elegant

Actueel

Ik maak mijn verhaal van gisteren op Facebook hier even af waarin ik getuige was van een serieuze battle, een strijd, een gevecht om wie de beste hamburgerbakker van het gansche land zou worden. Plaats van handeling: Ellis Gourmet Burger (een oorspronkelijk Belgisch burgerconcept) aan de Prinsengracht 422 in Amsterdam.

Marcus Polman (bekend van Masterchef) interviewt beide chefs.
Marcus Polman (bekend van Masterchef) interviewt beide chefs.

Wie wint?
Was het de immer jongehonderige sterrenkok uit Rijswijk, Niven Kunz, die in zijn gelijknamige restaurant onvermoeibaar zijn queeste vervolgt naar zo bourgondisch mogelijke, maar toch lichte gerechten zonder daarbij een al te groot beroep te hoeven doen op lammetjes, koetjes, kalfjes, visjes en wat dies meer zij (Niven zegt: 80 procent groente op het bord en vooruit, de rest mag eiwit in enigerlei vorm zijn) …

IMG_0136

… of zou het de stoere in het zwart gehulde meester-BBQer, winnaar van de Whole Hog BBQ contest worden? De man met vuur in zijn ogen en handen, de bediener van het vleeskanon? Werd het gastronomische elegantie genaamd 80/20 tegenover ongekunstelde in-your-face/back-to-basics-smaken in een oerburger? Zeker! En was er een winnaar?

De lekkerste burger bestaat niet
Wel nee! Beide heren overtuigden op hun eigen terrein. In Nivens burger trof ik meer verfijning, de mooie smaken van frisse tomaat, een heerlijke volle truffelmayonaise, Nivens eigen voortreffelijke ketchup, fris komkommer, radijs, kropsla en een stukje borst van een Hollands leghaantje (daarover binnenkort meer).Ingrediënten van de 80/20

Dat alles geklemd tussen de helften van een hard desembroodje (misschien het enige minpuntje want hoewel erg lekker drukt het de boel wel naar buiten). Deze misschien wat vrouwelijke burger was relatief licht en dat is een fijne eigenschap. Het (door Grape District geselecteerde) elegante glas Louro de Bolo Godello (Valdeorras, Spanje, 2014) leverde een harmonieus huwelijk op.

 

 

 

 

De 80/20 burger
De 80/20 burger

Star Fucker
De wat brutale ‘Star Fucker’ van Jord … man, da’s het betere burgerwerk. Door het grof gemalen Black Angus-vlees mengde hij merg van het rund en dat geeft de burger een mooie diepe smaak. Op de burger verder een flinke lepel met pittige pulled beef en wat gesmolten provolone, wat koolsalade en wat augurk met de eigen bold & beefy sauce, geklemd tussen een geroosterde brioche.

Jords Star Fucker
Jords ‘Star Fucker’

Echt een smaakbom en ik zou hem zeker rekenen tot een van de meest lekkere burgers die ik ooit proefde. Mooi met dat Tank 7-bier, from Kansas Missouri, yee-hah!

Tank 7 uit Kansas Missouri
Tank 7 uit Kansas Missouri

Waarom kiezen?
Leg je de creaties naast elkaar dan is voor beide wat te zeggen. Ze zijn geschikt voor verschillende momenten van de dag. Beide overigens ongeschikt om ineengedrukt tussen de vijf centimeters van je mondopening te landen, maar de geoefende burger weet er wel raad mee.

Hulde voor beide mannen dus. En Ellis? Wat doet Ellis? Gooit die deze fraaie creaties op de kaart of … “Dat gaan we bekijken”, was het politiek correcte antwoord. Ach … er staan slechts zeventien verschillende burgers (tussen € 8,- en € 13,50) op het menu.

Niven Kunz en Jord Althuizen
Niven Kunz (l.) en Jord Althuizen

* * *

 

About the author