Blog posts

Culinaire aanwinst voor Meppel

Culinaire aanwinst voor Meppel

Actueel, Nieuwe restaurants

In een monumentaal ‘smaeckpakhuys’ aan de Stoombootkade in Meppel is sinds kort restaurant Sukade gevestigd, zoals ze zelf zeggen: ‘een eigentijds en betaalbaar restaurant met een spraakmakend interieur waar op topniveau gekookt wordt en waar groenten en van-kop-tot-staart-werken een belangrijke rol spelen’.
Chef is Thomas van Mechelen, die eerder bij restaurant De Bovenmeester in Steenwijk en bij Os en Peper in Zwolle werkte. Sukade combineert een (koffie)bar, bistro en restaurant waar gasten vanaf 10.00 uur terecht kunnen. Da’s een unicum voor de Meppellaar …

Restaurant en bistro in smaeckpakhuys
Sukade is gevestigd in een gerenoveerd voormalig pakhuis aan de historische Stoombootkade in Meppel. Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink: “Naar dit monumentale pakhuis werden sinds 1860 onder meer specerijen en zuidvruchten zoals sukade verscheept. De historie van het pand hebben we als inspiratie gebruikt voor onze keuken.”

Artist impression van Sukade’s nieuwe interieur

Chef Thomas kookt vanuit een klassiek Franse basis, soms met een uitstapje naar Azië of andere werelddelen en heeft een frisse kookstijl, waarin producten altijd herkenbaar blijven.
We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke en regionale ingrediënten en hebben oog voor duurzaamheid. Zo verwerken we dieren van kop tot staart, omdat we het zonde vinden om alleen de bekendere, duurdere delen te gebruiken. In onze bouillabaisse gaat vis uit bijvangst en we maken een heerlijke broodpudding met sukade van het overgebleven brood van onze bakker. Het pand is energiezuinig verbouwd en we gebruiken onze eigen biologische koffie van een lokale koffiebrander.”

Ode aan de sukadeboom (Citrus medica) die citrusvruchten levert die voornamelijk uit schil bestaan. Men maakt er sukade van door de vruchten lang te pekelen en ze later te konfijten.

Groente in de hoofdrol
Groenten spelen een belangrijke rol bij Sukade. Naast het reguliere menu is er een groentemenu en er is altijd een bijzonder seizoensgebonden vegetarisch gerecht. De kaart is compact en wisselt tweewekelijks zodat er altijd vers en verrassend gekookt kan worden met zo min mogelijk afval.

Onderscheidend drankenassortiment
Bianca: “Ook in het drankenassortiment willen we onderscheidend zijn. We serveren bijvoorbeeld de limonades van Fritz-kola die geen kunstmatig toegevoegde smaak- en kleurstoffen bevatten en mineraalwater van Marie-Stella-Maris, waar voor elke fles een bedrag ten goede komt aan projecten voor schoon drinkwater. Speciaalbieren zijn er van Gulpener, ambachtelijk gebrouwen en voorzien van het milieukeurmerk.”

Ongedwongen gastheerschap
Hoewel de gast in Sukade op niveau en van elegant opgemaakte borden eet, is de bediening ongedwongen en informeel en zijn de prijzen ‘toegankelijk’ gehouden. Bianca: “In de korte tijd dat we open zijn is onze Sunday Roast een succes geworden. Het is een fijne mogelijkheid om op zondag voor een bescheiden prijs te eten, bijvoorbeeld na een frisse boswandeling.
Het bedieningsteam in de bistro en het restaurant wordt aangevoerd door gastvrouw-sommelier Joleen van Mechelen die ervaring opdeed in sterrenrestaurants en nu bewust heeft gekozen voor dit eigentijdse concept. Joleen en Thomas zijn leermeesters en zorgen ervoor dat zowel de vaste medewerkers als de leerlingen en stagiaires een fijne werk- en leerplek hebben bij Sukade.”

Spraakmakend eigentijds interieur
De gast wordt bij Sukade ook verrast door de sfeer en het spraakmakende eigentijdse interieur. De open keuken is het hart van Sukade. De chef ontwierp die zelf. Eyecatchers zijn het bijzondere behang met de sukadevrucht en de twee bars met azuurgroene tegels, waaronder de koffiebar met verse taarten. In het restaurant wordt de sfeer bepaald door de mosterdgroene banken en donkergroene en blauwe stoelbekleding. De rotanstoelen en barkrukken zijn oude ontwerpen van Rohé-ontwerper Dirk van Sliedrecht die in Noordwolde hernieuwd in productie kwamen.

Terras
Sukade beschikt over een beschut terras aan het water en is van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur – op zondag vanaf 12.00 uur – geopend voor koffie (met taart van Bas Bakt uit Meppel), lunch, borrel en diner. Sukade werkt met een bistrokaart en een restaurantkaart. Er zijn mogelijkheden voor private dining, vergaderingen en huwelijken.

(Bron: persbericht Astrid’s Taste)

About the author