Blog posts

Nederlands feestje in Düsseldorfer The Fritz

Nederlands feestje in Düsseldorfer The Fritz

Actueel

Het was een gezellige bedoening bij de ‘grand opening’ van Düsseldorfs nieuwste boetiekhotel The Fritz en zijn restaurant Fritz’s Frau Franzi. Het hotel ligt strategisch slim, zo’n beetje om de hoek van de chique (de Königsallee) waar exclusieve modemerken om elke vierkante meter vechten. The Fritz heeft 31 comfortabele kamers voorzien van alle gemakken en grenzend aan de lounge vind je er een serieuze bar; een belangrijke omzetmaker voor hotels.

Rood-wit-blauw
Het bijzondere aan dit project bij onze oosterburen is het rood-wit-blauwe randje. Allereerst is het een initiatief van Nederlandse investeerders. Een Amsterdams bureau is verantwoordelijk voor het mondaine binnenhuisontwerp (Vivian van Schagen van The Invisible Party) en, last but certainly not least, de medewerking van onze ‘Spitzenkoch’ Robert Kranenborg aan de opzet van het restaurant. Voorlopig blijft hij verbonden aan het restaurant als ‘stimulating creative consultant’ en zo ontstaat een mooie symbiose tussen de jonge hond en de oude rot, de nestor zo u wilt, in het vak.
Het project startte twee jaar geleden en kon vorig jaar oktober stilletjes open om vervolgens weer even dicht te gaan omdat de bar onder meer nog niet af was en door de verkeerde kleur bekleding van de elegante banken in het restaurant. Geen project zonder dat soort probleempjes.

Robert Kranenborg, Eva Herrmann en chef Benjamin Kriegel

Na twee jaar af
Directrice Eva Herrmann was duidelijk trots en (dus) geëmotioneerd op het moment dat ze beide chefs uitnodigde om het lint voor het restaurant door te knippen omdat daarmee het hotel na twee jaar echt helemaal ‘af’ is. Die keuken wordt aangevoerd door de nog jonge Benjamin Kriegel (27) die eerder bij onder meer het Düsseldorfse Victorian souschef was. Benjamins levensgezellin Ramona Leinweber werkt aan de voorkant van het restaurant als hoofd van de bediening.

Chef Kriegel met zijn levensgezellin en collega in het restaurant Ramona Leinweber


Voorbij het klassieke fine dining
Het stijlvolle modern vormgegeven restaurant biedt maximaal zestig zitplaatsen en, als dat nodig mocht zijn, nog eens veertig in de bar en lounge. Kriegel ontwikkelde samen met Kranenborg ‘wereldgerechten met een experimentele twist’. De kreet ‘voorbij het klassieke fine dining’ zegt iets over het hoge ambitieniveau. Het menu zal regelmatig veranderen en biedt een ruime keuze aan seizoensgebonden creaties op het hoogste internationale niveau, zo vertelt chef Kriegel. De open, moderne architectuur maakt het mogelijk een kijkje in de keuken te werpen op de ambachtelijke verrichtingen van het gastronomische team.

Openingsgerechten
Bij de grand opening kregen maar liefst negentig gasten een proeve van bekwaamheid: om te beginnen een klassieker uit de koker van Kranenborg: sint-jakobsmosselen op flinterdun gesneden miniwitlofjes met mostarda en schuim van een rijke room- en botersaus.

Kranenborg grilt coquilles

Daarna een perfect gegaard stukje skrei (winterkabeljauw) op brandade en ragout van augurk met dille-olie.

Hoofdgerecht: malse kalfsrug met een zalig stukje selderieknol gegaard in zoutkorst, selderiepuree en saus op basis van wintertruffel (die nu optimaal is).

Tot slot een samen met meesterpatissier Jeroen Goossens (de man achter onder meer de huwelijkstaart van WimLex en Maxima) yoghurtijs met glühwein op een sesamcracker met daaronder vlierbescompote. Geweldig!
Ik zou zeggen: when in Düsseldorf, visit The Fritz and Fritz’s Frau Franzi.

Yoghurtijs met glühwein op sesamcracker

Meer over The Fritz: thefritzhotel.de

About the author