Blog posts

NL bijrolletje in Groene Gault & Millau-gids

NL bijrolletje in Groene Gault & Millau-gids

Actueel

De vaak in het groen gestoken Belg Frank Fol is een bewonderenswaardige man want al jaren promoot hij als ‘groentekok’ het eten van meer … groente, precies ja. Dat is niet alleen gezond, maar het verdringt impliciet een aantal producten van het bord die ‘we’ sowieso beter niet kunnen kopen (ik heb het dan vooral over derderangs vlees uit de massa-industrie geëtaleerd bij de supermarkt). In mei verscheen Fols Groene Gault & Millau Benelux-editie (ik meen inmiddels voor de vierde keer) en op zich is dat een waardevol initiatief. Als consument weet je waar je naar toe moet om ‘groener’ te eten dan gebruikelijk en er zijn handige lijstjes opgenomen met bijvoorbeeld de beste groente- en fruitwinkels van het land en een opsomming van vegetarische restaurants.

41 groene restaurants in Nederland
Wat een beetje steekt is dat er in deze 260 pagina’s tellende gids voornamelijk aandacht gegeven wordt aan België. De adverteerders zijn Belg-gericht en je moet wat beteuterd doorbladeren tot op bladzijde 214 om bij Nederland te belanden dat een lullige 41 adressen bijdraagt aan het totaal van meer dan 500 restaurants (verder zijn er wel lijstjes met betere groenteboeren en betere groentemarkten, maar de twee uitstekende groenteboeren uit mijn directe omgeving staan er niet in dus … welke criteria stelt de redactie?). Er staat een interview met staatssecretaris van Economisch Zaken Martijn van Dam in (zonder foto …), een interview met NOC-NSF en … dat was het.
Enfin … ik weet niet of de vinger richting Fol moet wijzen of richting de Nederlandse restaurants die maar niet groen genoeg willen zijn. Daar komt vast een antwoord van Frank Fol op.

Toch leuk leesvoer
Is de gids voor ‘Ollanders’ dan verder waardeloos? Absoluut niet. Zeker als je regelmatig in België komt. Er staan interessante interviews in met bijvoorbeeld Dan Barber (de meest visionaire kok van Amerika), met de grote Michel Guérard een een boel (Belgische) olympische sporters. Er is een niet helemaal kloppend overzicht van wat er in de seizoenen te koop is (nieuwe aardappelen zijn er zeker in mei en alle volgende maanden). Maar zelfplukboerderijen, die zijn er kennelijk niet in Nederland (echt wel).
Kortom, iets meer professionaliteit en zorg en misschien de Nederlanders er meer bij betrekken, nee … niks misschien: doen!

Pieter J. Bogaers

About the author