Blog posts

Plantaardige Beyond Meat-burger bij Thrill Grill ongekend lekker

Plantaardige Beyond Meat-burger bij Thrill Grill ongekend lekker

Actueel

Thrill Grill, de gestaag uitdijende keten van kwaliteitsfastfood, presenteert vandaag de ‘Beyond Meat’-burger en, ik mocht hem gisteren proeven, die is he-le-maal te gek! Vooral omdat het een volledig plantaardige burger is en vaak zijn vlees-imiterende substanties een beetje (boel) teleurstellend. Meesterkok Robert Kranenborg, introduceert de plantaardige Beyond Meat-burger bij Thrill Grill omdat hij van meet af aan onder de indruk was van smaak en textuur. En nee, die heeft hij dus voor de verandering niet zelf gemaakt, maar waarom het wiel opnieuw uitvinden? Dit Amerikaanse product is te lekker om te laten liggen, zo vindt hij. Thrill Grill heeft de primeur en mag hem een half jaar exclusief voeren in Nederland.
(lees vooral ook het naschrift onderaan dit stuk)

Serieus geld
“Achter de ontwikkeling van dit product zitten grote namen met serieus geld”, vertelt Kranenborg en noemt namen als Bill Gates, de Twitter co-founders Biz Stone en Evan Williams, acteur en activist Leonardo DiCaprio, een voormalige McDonald’s CEO en bijvoorbeeld de Humane Society of the United States. Hoe het ook zij: het ding smaakt geweldig.

Ge-thrillgrilled
Gisteren (na afloop van een vergadering en petit comité) presenteerde Kranenborg trots de door Thrill Grill aangeklede burger die ‘ge-thrillgrilled’ werd door hem op een desembroodje van mad-baker Siegert (welke gek verzint brood op een stokje) te presenteren met de ondertussen iconische Thriller-saus, wat rauwe rode ui, een knapperig blaadje sla, dan de in de Josper-houtskoolgrill bereide Beyond-burger (hoofdzakelijk gemaakt van onder meer erwten, bamboe en wat aardappelzetmeel, gekleurd met bietjes voor de meat-look), een schijf verse tomaat en een plak Goudse kaas. Dat geheel eet je met je handen, dames en heren. Hamburgereters ontwikkelen op zeker moment een handige greep waarbij ik alleen de ringvingers niet gebruik, maar waarbij alles binnenboord blijft. Echt … ’t kan!

Unaniem: wow!
Alle zeven aanwezigen die hem voor het eerst proefden vonden hem unaniem helemaal ‘wow’ omdat je het idee hebt dat je een reguliere, maar goede burger eet. Het mondgevoel heeft het kenmerkende rulle en de textuur is lekker sappig. Bovendien is totaal geen onnatuurlijke bijsmaak (daarom viel de Vivera-‘biefstuck’ laatst behoorlijk tegen). En tja .. het vetgehalte en de calorieën zijn dan ook min of meer gelijk aan dat van de doorsnee vleesburger (290 Kcal), zo’n 22 gram vet op een 115 gram burger waarvan 5 gram verzadigd vet. Er wordt helaas kokosolie gebruikt (en dit is het enige minpuntje) en dat is wel een beetje jammer van de Amerikaanse ontwikkelaars. Kokosvet is in z’n soort met de grootste leverancier van verzadigde vetten: maar liefst 92% van het goedje dat ook nog eens bijzonder milieuonvriendelijk is onder meer door de kap van regenwoud in verre oorden. Maar goed, toch is de burger vrij van  cholesterol, claimt Beyond Meat (waar koop je cholesterol? vraag ik me steeds weer af als zoiets vermeld wordt). Je bent er bovendien ook nog eens zeker van dat de burger geen zooi als antibiotica of hormonen bevat (Europees vlees heeft dat sowieso niet), noch soja of gluten. Veel Amerikaans vlees daarentegen, heeft een dubieuze reputatie.

Dít is Nieuwe Nederlandse lekkerbek!
Voor mij is het een perfecte vervanging die ik net zo graag zou eten als een vleesburger. Misschien wel liever zelfs want ook ik ben vóór minder vlees. Best een feestje, deze Beyond-burger bij Thrill Grill die ook in de Peruvian-variant met pittige saus geserveerd wordt! Goed ingekocht Kraan en mooi gecomponeerd! Niet de lasagneschijf, maar dit is wat mij betreft de nieuwe ‘lekkerbek’ van Nederland.

De Beyond Burger (en ook worstjes met dezelfde inhoud) ligt in de VS gewoon in de supermarkt voor $ 4,99 per twee stuks. Zal ook in Nederland volgen.

Naschrift:
Het Amsterdamse Parool publiceerde op 29 september 2019 een test van vegetarische burgers waarbij deze Beyond Meat-burger extra aandacht kreeg en behoorde tot de vijf meest onderscheidende. Goed scoorden ook de Groenteburger van Ellis Gourmet Burger (Prinsengracht 442), de Zeewierburger van de Dutch Weed Burger Joint aan de Nicolaas Beetsstraat 47 in West (uitstekende burger ook; ben er speciaal even voor naartoe gereden), de Kaasburger van Burger ’n Shake aan het Land van Cocagneplein 1 en de Javastraat 54 in Oost en tot slot  de Bonenburer van H. Burger aan de De Clercqstraat 128 in West.

About the author