Blog posts

Robert Kranenborg Academie weer van start

Robert Kranenborg Academie weer van start

Actueel
Lichting 2014 Robert Kranenborg Academie
Lichting 2014 Robert Kranenborg Academie

Goed nieuws want het gaat weer van start: de Robert Kranenborg Academie! De academie is een uitkomst voor Wajongeren die vast zitten in het uitkeringscircuit want alle deelnemers krijgen gegarandeerd werk aan het eind van de rit (die rit moet wel uitgezeten worden inderdaad).

Vorige editie van de RKA vond plaats in de laatste maanden van 2014. Van de twaalf pupillen werken nu nog steeds tien bij de bedrijven waar ze geplaatst werden. En dat zijn niet de eerste de beste restaurants die vanaf het begin hun medewerking toezegden: restaurant Bridges* (hotel The Grand), restaurant Vermeer* (NH Barbizon Centre), restaurant Het Bosch, restaurant Le zinc et les Autres, het College Hotel, het Conservatorium Hotel, restaurant Parck en bijvoorbeeld restaurant Marius.

Zo goed chef?
Zo goed chef?

Basisbeginselen
In drie maanden tijd krijgen deze jongeren training in basisvaardigheden waarbij meesterkok Robert Kranenborg hen de basisbeginselen van het vak leert. “We doen dat door de pupillen een heel gerecht te laten maken”, vertelt Kranenborg. “Zo zijn zij de vorige keer bedreven geraakt in het bereiden en uitsnijden van fazant, het openen schoonmaken en bereiden van verse coquilles, we hebben verschillende groenten behandeld waarbij Rungis ons hielp met het verschaffen van informatie, bijvoorbeeld met college over aardappelen.

Deniz weet nu hoe je een tamis gebruikt

Gaat alles meteen goed in de klas?
“Nee, we hebben ons in sommige kandidaten vergist in die zin dat we aanvankelijk dachten dat ze het fysiek wel aankonden. Maar verder liep het prima. Iedereen moet eraan wennen dat we op tijd beginnen, maar ja, dat moet je tijdens je werk ook. En niet iedereen was altijd even enthousiast als het ging om het schoonmaken van de keuken na afloop. Ook dat is echter onderdeel van het vak. Maar ik was soms aangenaam verrast te merken dat er goed op smaak gekookt werd.”

_DSC5024
Leren hoe professionals voelen of iets gaar is

Hoe is dat om opeens voor de klas te staan?
“Lesgeven gebeurt in feite in iedere keuken. Je hebt altijd leerlingen die om extra aandacht vragen. Hier zijn het er wat meer, maar meestal is dat erg leuk. Een enkele keer merk je dat er met de pet naar gegooid wordt en dan is het weer even streng optreden om iedereen bij de les te houden. Discipline is echter onlosmakelijk verbonden aan het werken in een keuken. Respect voor producten ook. Ik kan erg boos worden als men door laksheid gerechten laat verpieteren. Elk product, alle ingrediënten dienen met respect behandeld te worden.”

Waarom zit er zoveel tijd tussen de laatste en de aanstaande cursus?
Marco Wins
, initiator van de Robert Kranenborg Academie en directeur van re-integratiebureau In2Work: “Voor een succesvolle RKA heb je medewerking van verschillende partijen nodig: allereerst het UWV, die mensen moeten uit hun kaartenbakken mensen selecteren die wij mogen benaderen. Dat ging aanvankelijk wat stroef, maar veel belangrijker, het hele systeem was overhoopgegooid door maatregelen in Den Haag. Daardoor werkten de loketten waar we gewend waren aan te kloppen niet meer. Dat kostte tijd.”

_DSC5059

“Verder bestaat het lokaal waar we eerst lesgegeven hebben bij het ROC in Amsterdam Noord niet meer. Dat is nu een handenarbeidruimte geworden. Maar we hebben een fantastische nieuwe compleet geoutilleerde locatie in Amsterdam Zuid-Oost.

Is er iets veranderd aan de manier waarop les gegeven gaat worden?
Marco Wins: “Zeker. Het is een kwestie van voortschrijdend inzicht dat we straks in april meteen beginnen met werkstages en stages bij grote leveranciers van vlees, vis, groente. Zo leert iedereen vanaf het begin dat die werkdiscipline heel belangrijk is. We hebben er zin in! En ik verheug me al enorm op Kranenborgs coquille in filodeeg met paddenstoelenroomsaus en wortel. Daar doe ik het voor …”, zegt Wins met een vette knipoog.

Allemaal een certificaat aan het eind van de riten ... een baan!
Allemaal een certificaat aan het eind van de rit en … een baan!

About the author