Blog posts

De Zeeuw imponeert meteen

De Zeeuw imponeert meteen

Actueel

Jeroen de Zeeuw opent eigen huiskamerrestaurant

Grote ramen, donkere muren, parket, intiem, linnen servetten, stoere robuuste tafels, knus, bar als ‘inspiratietafel’ … kortom: De Zeeuw

Het gebeurt helaas niet al te vaak dat, wanneer je een eerste hap neemt, je meteen weet: hier gebeurt iets bijzonders. Bij mij verschijnt dan een niet weg te meppen glimlach op mijn gezicht. In de regio van het middenrif tintelt iets. Tafelgenote had hetzelfde.

Jeroen de Zeeuw (na een veelbewogen carrière eind 2017 helemaal voor zichzelf begonnen aan de Haarlemse Nassaustraat) kreeg dat voor elkaar met zijn formidabele steak tartaar met gepoft spek, bieslookmayonaise en rettich. Wat een smaaksensatie! Oké, het is dan ook een van zijn signatuurgerechten (en steak tartaar … daar mag je mij sowieso voor wakker maken), maar … een geweldige binnenkomer.


Amuses (zie foto’s bovenaan) waren ook al verrassend en fraai gepresenteerd. Enige kritische noot die avond klonk bij het tweede gerecht dat het zwaar had om met het eerste te moeten concurreren. Tikje meer zout en de aardappel-‘linguini’ met hazelnoot, comté en mosterdzaad waren helemaal af geweest.

Gasten opvoeden
De daarop volgende superverse schelvis daarentegen (de bijvangstscore van de dag) was in mijn ogen helemaal perfect gegaard, maar er zullen gasten zijn die dit visje zó iets te rauw vinden. Voed je gasten maar op Jeroen, zó hoort het! Het combineerde geweldig met de postelein, de geschroeide prei en de puree van la ratte-aardappeltjes (hét ideale – gek genoeg vastkokende – ras voor een puree of aardappelmousseline; vraag maar aan puree-expert Joël Robuchon).

Goddelijke saus
Hoofdgerecht was ook weer perfect rosé gegaarde eend van de konro-BBQ, de kleine hibachi-achtige houtskool-BBQ waar menig Aziaat met weinig kookoppervlakte (net als Jeroen) allerlei stokjes op bereidt met van alles en nog wat. De begeleidende eendenjus was echt goddelijk (op basis van bietjes en onder meer kippenfond) en er bleef dan ook geen druppel achter in het op tafel achtergelaten kannetje. Wat een diepe smaak, waanzinnig!

Glimlach blijft
Het slotakkoord: specerijenparfait met doyenné du comice-peer, mandarijn en karamel. We blijven glimlachen … Haarlem is een fijn intiem adres rijker. Mooie (zeer betaalbare) wijnen ook en zo gek is dat niet als je partner sommelier is bij een tweesterrenrestaurant. En de gast heeft voortdurend zicht op een gedreven Jeroen die vanuit zijn halfopen keuken druk in de weer is met het maken van mooie bordjes. Grote kans dat hij ze zelf serveert.

Restaurant De Zeeuw
Nassaustraat 15zw
2011 PH Haarlem
(023) 737 02 50
 info@restaurantdezeeuw.nl

About the author