Blog posts

‘Hollandse leghaantjes’ eh … pardon? Leg-haantjes?

‘Hollandse leghaantjes’ eh … pardon? Leg-haantjes?

Column

Tijdens een ‘hamburger battle’ gebruikte Niven Kunz (chef met ster uit Rijswijk) onlangs een stukje kipfilet van het Hollandse leghaantje. Iets waar je misschien snel overheen stapt, hooguit denkend ‘natuurlijk bedoelt Niven een ‘leghennetje’, maar nee: leghaantjes, ze bestaan! Zij het nog niet zo lang (sinds eind 2013).

Het is een ‘diervriendelijk’ initiatief om iets gewetensvoller om te gaan met haantjes die normaal gesproken naar de diervoederindustrie gaan als ééndagskuikens. Een ei leggen, dat heeft de haan immers nog nooit geleerd en dus (?) hebben we kippetjes van het mannelijk geslacht niet nodig. Als je erover nadenkt is dat natuurlijk wel erg respectloos. Je kunt het dier immers ook een aantal fijne weken op deze aardbol bezorgen door de jonge haan lekker te eten (60% tarwe uit Limburg, geen soja) en te drinken te geven tussen zijn leeftijdsgenootjes, ervoor te zorgen dus dat er wat vleesch op den botten komt om de verbaasde haan alsnog na twaalf tot veertien weken de nek om te draaien. En wij, de mens, wij voelen ons een stuk gewetensvolle waar bij het fijn is dat we er nog een extra centje aan dat leghaantje overhouden.
Kip, je blijft het meest veelzijdige stukje vlees. En wat zorgen we toch goed voor je!

Lees hier meer over het Hollands legHaantje op de eigen website. En lees hier meer op de website van de tegenstanders van het veganistisch front.

Nog een kanttekening: de Volkskrant publiceerde er als een van de eersten over, maar in dat artikel wordt klakkeloos de uitspraak overgenomen dat leghaantje ‘zo lekker’ zouden zijn. Al wat langer geleden is eens blind geproefd of men het verschil tussen een dure poule de Bresse en een diepvriesplofkip van Appie kon proeven (en nog een flink aantal andere kippen). Niemand van het deskundige panel kon het juiste naambordje bij de juiste kip leggen waardoor de conclusie luidt: kip, welke dan ook, smaakt gewoon naar … tja, naar kip!Leghaantjes

About the author