Blog posts

‘Naturel’ volgens Jacob Jan Boerma

‘Naturel’ volgens Jacob Jan Boerma

Column

Kreten als plantaardig en natuurlijk of naturel zijn ‘in’ en allerlei voedingsconcerns gebruiken dat. Zeg maar gerust ‘misbruiken’ dat. Op een pak suiker wordt verteld dat suiker een natuurproduct is en weer een ander product camoufleert het kwalijke suiker door er ‘met natuurlijke suikers’ van te maken. Allebei even schadelijk. Althans, vooral kinderen moet afgeleerd worden om alleen dingen met suiker lekker te vinden. Uiteindelijk zullen velen (onbewust) suikerziekte krijgen en het te laat ontdekken door verkeerde voeding en te weinig beweging en nee, dat is niet oplosbaar met een pilletje. Diabetes is een van de meest onderschatte ernstige ziektes van het moment, maar daarover een andere keer meer.

Vooral de kreet ‘natural’ of in gewoon Nederlands ‘naturel’ is een geliefde toevoeging die dwaze kopers trekt die denken zo met iets gezonds naar huis te gaan. Nota bene Jacob Jan Boerma, die andere driesterrenchef van ’t land uut Vaassen, zingt lachend een deuntje mee op verzoek van Valess (de vegetarische tak van het economisch geplaagde FrieslandCampina). Op zich prima als je in zee gaat met een grote producent, maar je moet wel op je hoede zijn. Laat ik bijvoorbeeld met Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) opmerken dat het dan wel écht vegetarisch en écht naturel moet zijn. Dus dit rare product (zie foto’s) leidt toch tot de vraag: zeg J.J. … sta jij echt achter deze ellenlange lijst met additieven om deze roestkleurige (want ‘rijk aan ijzer’) filet américain-imitatie ‘op basis van smeltkaas’ eetbaar te maken? Echt? Is dit wat een driesterrenchef verstaat onder ‘naturel’? En isdie smeltkaas gegarandeerd zonder dierlijk stremsel gemaakt? Kennelijk staat hij er achter, want hij zet z’n handtekening er zelfs onder. Wat voor boodschap zend je daarmee de wereld in? Vier E-nummers met verdikkingsmiddelen, twee stabilisatoren, drie soorten voedingszuur en onder meer gistextract (meestal een eufemisme voor het niet-ongevaarlijke E621, mononatriumglutamaat!).

Ik was door een goede vriend gewaarschuwd voor de ‘smaeck’ (zo wordt om duistere redenen ‘smaak’ geschreven op de verpakking). Hij  vond het niet te hachelen, maar dat viel mij nog mee (een gewaarschuwd mens …), hoewel het een behoorlijk massieve indruk maakt.
Ik vraag me dus serieus af of een driesterrenchef nou oprecht trots is op dit soort ‘harrie’ die onder de noemer ‘vegetarisch en naturel’ aan de man gebracht wordt. Of gaat het weer ‘ns om de bankrekening? Moet dit soort chefs zich toch niet een beetje schamen?

About the author