Blog posts

Toprestaurants alleen top als de chef er is!

Toprestaurants alleen top als de chef er is!

Column

Ach ja … het wereldwijde lijstje van de beste restaurants is weer verschenen en natuurlijk ben ook ik blij voor Massimo Bottura, de chef van Osteria Francescana uit de hoofdstad van de aceto balsamico (Modena), hoewel ik een tijdje terug ervoer dat hij ook wel minder leuke prima donna-trekjes heeft, en natuurlijk is het echt geweldig dat onze Jonnie en Thérèse Boer op nummer 38 belandden en, zeker niet op de laatste plaats, dat Richard Ekkebus maar liefst de 20e plaats bekleedt inmiddels (volgens Robert Kranenborg is Richard in staat gesteld kennis te nemen van allerlei goede internationale keukens en dat werpt zo zijn vruchten af), maar lieve mensen … neem van mij aan dat al die vijftig restaurants uit het 50Best-lijstje fan-tas-tisch zijn. De nummer één van de wereld? ’t Is goed met jullie. Als Massimo er een avond niet is in zijn eigen restaurant, en dat komt steeds vaker voor omdat hij weer eens ingegaan is op een uitnodiging ergens aan de andere kant van de wereld, dan valt maar te bezien of je zo’n topavond beleeft. Veel gerechten komen tot leven met uitleg van de chef. Is die er niet? Hmmm … Misschien zit je dan beter bij die chef die nog een glas bij je aan tafel komt drinken, maar waar de inspecteurs van 50Best nog niet geweest zijn. Maar koken kan hij. Of zij, natuurlijk. Dus … boek alleen bij Bottura als je zeker weet dat hij er is en ja hoor … ook ik ben er emotioneel geworden om zijn Millefoglie di foglie (‘millefieulle’ ofwel bladerdeeg van bladeren). Ik weet niet meer waarom, maar ik kreeg een brok in mijn keel en merkte dat ook anderen aan tafel niet goed begrepen wat er gebeurde.
Leuk hè, dat eten dat kan doen! Het recept van het werkelijk piepkleine gerecht neemt bijna een hele pagina in beslag (pag. 291) van zijn in het Nederlands vertaalde boek met de titel ‘Never trust a skinny Italian chef (wat ze bij uitgeverij Phaidon/Terra onvertaald hadden moeten laten en het is overigens een van de meest Spartaanse kookboeken die ik ken – totaal, maar dan ook to-taal geen aandacht voor lay-out en fotografie, zo jammer …). Massimo Bottura de kunst van de Italiaanse keuken, isbn 978 90 8989 6155.

50Best 2016 is dus weer een aanbeveling om uit eten en op avontuur te gaan. Doet er niet toe waar je begint, maar blijf je grenzen verleggen als je het financieel aankunt.

Hier is het totale 2016-overzicht te zien.

About the author