Blog posts

Krokettenhemel aan de Houthavens

Krokettenhemel aan de Houthavens

Bezocht, Recensie

Van één ding weet ik het zeker, maar er waren in het leven van Johannes van Dam volgens mij ten minste twee dingen die voor hem onweerstaanbaar waren: aardappelpuree (right he was!) en … kroketjes! Dat wil zeggen: goede en ambachtelijk bereide kroketten met een vulling (salpicon in krokettenbakkersjargon) die goed op smaak (van het thema) is, niet te dik, met een gegaarde roux, niet te dun en natuurlijk met een kloppend korstje dat slechts zelden met ordinair paneermeel gemaakt wordt, maar liefst met het Japanse panko dat we ook gedroogd broodkruim kunnen noemen. Dat is grover en dus levert het per definitie het meest knapperige korstje denkbaar op. Echte kroketten dus!

Ook al denk je goed ingevoerd te zijn, ook wij culinaire journalisten missen wel eens iets en zo blijkt restaurant Wilde Kroketten al een jaar te bestaan. Geen blasé typjes die kroket opeens op z’n Frans als croquette (ja, ik bedoel jullie Edwin Kats en Tjeu Kellenaers) willen schrijven, maar gewoon vader en zoon (alsof dat ‘gewoon’ is) Poppelaars die beiden warmlopen voor dezelfde gepaneerde verwennerij. En dus met – net als ik – verliefd op garnalenkroketten zijnde tafeldame getogen naar de voor mij nog steeds nieuwe wijk ten noorden van de Spaarndammerbuurt van de Houthavens aan de Danzigerkade, op naar Wilde Kroketten!

De langgerekte zaak is van binnen gezelliger dan van buiten van daar uitzicht op de Nieuwe Houthaven. Het is zondagmiddag en erg rustig. Steven Poppelaars vertelt later dat gedurende de week de lunches goed bezet zijn, maar dit adres verdient meer aanloop. Want …

Van garnaal tot haggis
De kaart biedt een lange lijst kroketten voor lunch diner en als snack en in feite zou de lijst oneindig lang kunnen zijn want bijna alles leent zich voor de vulling. Productie is niet al te ingewikkeld: goede salpcon maken, kroketjes met veel liefde draaien en huppeta in de vriezer en alles ligt voor het grijpen als de gasten komen. ’s Middags worden ze met brood en salade geserveerd, ’s avonds is er deels ook groente.

Eerst maar eens de kroket waar we voor kwamen met dagverse Hollandse garnalen van de WR181 uit Wieringen met mosterdmayonaise én … gefrituurde peterselie! Niks geen garnalen uit f*cking Marokko! (echt een schande dat dat dé retourreis is van de doorsnee Hollandse garnaal!). Beslist een zeer goed gemaakte garnalenkroket van ver boven het  gemiddelde (7,5). Daarna een proeverij met verschillende varianten op basis van in cola gemarineerde kip met rode koolmayonaise (7-), hun erg mooie creatie met Oosterschelde-oester en sauce tartare  (8,5!), erwten met munt en walnootmayonaise (6,5 vooral vanwege de walnootmayo die hoger op smaak mocht) en tot slot de haggiskroketdie je beslist niet mag overslaan; echt verrukkelijk! (8,5). De haggis wordt ingekocht bij keurslager Marlet uit Zeist, een van de weinigen en misschien wel de enige slager in Nederland die dit Schotse traditionele gerecht maakt waarin nogal wat orgaanvlees verwerkt is, gebundeld in een schoongemaakte schapenmaag. Bij Wilde Kroketten maken ze ‘m een beetje klantvriendelijker met dit prachtige kroketje als resultaat.

Waar zijn de kaaskroketjes?
Ontbrak er iets? Ja, er ontbrak iets: kroketten met kaasvulling. Mij kun je wakker maken voor een goede fondue au parmesan bijvoorbeeld (ik droom daar wel eens van). Of maak iets met geitenkaas en jamón iberico of oude Hollandse. Maar ik zou altijd iets van kaaskroketjes op de kaart hebben en houden. Allez père et fils! Geef een belletje en ik kom ze proeven.

Langoustine
Steven vindt dat we niet weg kunnen zonder de kroket van langoustine met citroenmayonaise geproefd te hebben en hij heeft gelijk. Die krijgt een dikke 9 omdat we beiden proeven wat we hopen aan te treffen: balans in smaken, de juiste textuur en er gebeurt iets van binnen (kent u dat?): het gevoel van ‘dit klopt helemaal’. Onze complimenten!

Och … bijna vergeten: de uitsmijter vlak voor de koffie in de vorm van twee chocoladekroketjes (met een subtiel tikje goed combinerende rode peper) en wat ijs van witte chocolade en framboos. Wat een godencombi! Leuk adres! wildekroketten.nl

About the author